Dela gen med din jäst …?

Hej Kalle kantarell, innerst inne är vi mer lika än vad man kan tro!

Det finns saker som är fascinerande. Läs det här som jag kopierat från Forskarbloggen:

Det finns genetiska komponenter som är gemensamma för både växter, svampar och djur, och nu talar jag inte om de enskilda baserna (ACTG) i den genetiska koden utan hela gener. På DNA-nivå existerar helt enkelt inte artbegreppet som vi är vana att se det. Ett sådant påstående framstår naturligtvis som blasfemiskt om man tror att Gud skapade arterna, men redan idag kan man få humana gener att fungera i jäst (utan att jästen för den skull blivit mer mänsklig) och det omvända skulle naturligtvis även det vara möjligt.

Ärligt talat förstår jag inte hela vidden av vad som står här, men är det ändå inte hisnande på något sätt? Vi ingår i något stort mystiskt sammanhang tillsammans med kantareller, plattmaskar, näbbmöss och styvmorsvioler! Och detta är mycket knepigare än vad de s.k. heliga skrifterna har att förtälja. Inte undra på att Vatikanen oroas!

Bloggaren hänvisar också till en rapport från Gentekniknämnden om forskning i ämnet 2007. Den går att ladda ner som pdf-fil. Har bara kastat en snabb blick, men den verkar läsvärd. Det krångligaste verkar vara rubriken ”Inducerade pluripotenta stamceller och terapeutisk kloning av primat”. Annars är det intressant att veta hur exempelvis medicinsk forskning nu tar hjälp av genteknik.

Samtidigt blir många skrämda av den här utvecklingen. Det är inte konstigt. Dels är det okänt för de flesta, dels finns det alltid tokjävlar som hittar på ofog med ny teknik. Därför är det bra med exempelvis Forskarbloggen som förklarar saker & ting från en förhoppningsvis nykter forskares horisont.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: