Omläsningen

Jag läser inte så många bloggar. Trots allt gnäll om uselheten i bloggosfären finns det mängder av bra bloggare och jag har koll på bara ett mindretal av dem. En är Approximationer, Erik Bergs blogg som är bland de mest välskrivna i den här branschen.

När jag tänkte skriva något om Eriks synpunkter på EU kom jag in på ett äldre inlägg, från 2007. Det är inte alltid flera år gamla bloggposter är värda att läsas om, men den här är det definitivt. Det handlar om singulariteten, och ställer den mycket goda frågan om hur vänstern i Sverige hanterar den här framtiden? Jag har sett några smärre försök av Vänsterpartiet i Stockholm att diskutera framtidsfrågor, men det har varit på en mycket blygsam nivå. Det verkar som om vänstern (i bred mening) knappt tror att det finns någon framtid, alternativt att man inte kan göra något åt den.

Mitt förslag till den som har lite framtidsintresse: läs den där bloggposten!

Och hur var det nu med EU? Jag har ju tidigare skrivit att jag inte tycker att det är så allvarligt att intresset för EU-valet inte är över hövan stort. Nu verkar Piratpartiet ha en chans att ta sig in där som ett enfrågeparti i stort sett. Om V verkade vara seriösa med utträdeskravet (och därmed kunde samla egna röster plus åtminstone halva Miljöpartiets röstare och en del socialdemokrater) kunde jag tänka mig att rösta, men det är det där med seriositeten … man kan misstänka att det är som med republikkravet hos socialdemokraterna … så det är mycket tvivelaktigt att jag kommer att rösta.

Från Konfliktportalen.se: Cvalda skriver Långfingrigt initiativ: Vägra betala deras kris, jesper skriver Ali Esbati från Antirasistiskt forum, kvinnopolitisktforum skriver Kvinnopolitiskt forum presenterar: Med knuten näve kring diskborsten, Björn Nilsson skriver Jag går mot döden var jag går, Kristoffer Ejnermark skriver Stalinismen fall i Europa och de patetiska associationerna, Marlene Olsson skriver Jag flyttade bloggen till wordpress men jag vet inte jag

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

4 reaktioner till “Omläsningen”

  1. Varför detta eviga tjat om PP som enfrågeparti? Många frågor kan härledas ur deras grundläggande bas av mänskliga rättigheter, och de har deklarerat tydligt hur de kommer att agera i andra frågor.Varför inte samma kritik mot tex MP, som bara är fokuserade miljö, eller M som bara vill ha kapitalism?

    Gilla

  2. Fildelning ÄR faktiskt mindre än den totala miljön (kollapsar miljön dör vi med den) eller den totala kapitalismen (hela det samhälle vi lever i). Man kan säga att den som fråga att behandla närmast ingår i hur kapitalismen fungerar, och där kan man undra hur PP:are i gemen ställer sig. Vänsterpartiet är ju mer komplett vad det gäller synpunkter. Hur ställer sig PP om Alliansen kommer och säger att \”vi drar ner lite på nätövervakningen om ni röstar för att vi misshandlar gamla, sjuka och arbetslösa\”?

    Gilla

  3. Hej, tack för länkarna!Vänsterpartiet är motståndare till Sveriges medlemskap i EU och motståndare till EU som sådant. Vi menar allvar med utträdeskravet, men vad vi har sagt är att vi respekterar utfallet från folkomröstningen 1994. Om EU däremot grundligt omstöps genom en fördragsändring så att det blir något annat än det vi röstade om 94, utan att folket tillfrågas om det, är det rimligt att vi lyfter frågan om utträde aktivt. Det är vad som har skett i och med riksdagens ratificering av Lissabonfördraget. Det finns en stor och ofta osynliggjord opinion som vill lämna EU direkt, det är viktigt att den opinionen är företrädd i parlamentet, så länge vi är medlemmar, för att kritisera och beskriva systemet inifrån. Jag kommer ta upp precis det i mitt första majtal idag och det tror jag många andra kommer göra också.Jag har dubbla känslor för Piratpartiets framgångar. Det är djupt negativt om de sker på bekostnad av det enda EU-motståndarpartiet, vilket ju ser ut att kunna bli fallet. Då ersätter vi en mångbottnad systemkritik med en endimensionell som dessutom duckar för att ta strid mot de underliggande maktstrukturerna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: