Gamla Uppsala – akut behov av klottersanering

Magnus Alkarps blogg som stängdes på grund av hot för en tid sedan är åter uppe igen, och det är trevligt för alla som gillar välskrivna och kunniga texter. Exempelvis denna nyskrivna om ”försvunna” gamla svenska skrifter som nog aldrig funnits.

Men idag är Magnus tillbaka med en betydligt allvarligare artikel, generellt och personligt.

De bruna elementen försöker jobba sig in mot gamla ”ursvenska” platser som Gamla Uppsala och Birka som rekryteringsbaser, och har nu tydligen fått till samarbete med Riksantikvarieämbetet. (Sverige fanns ju inte som någon sorts stat när Birka och Gamla Uppsala var betydande centra, men det bekymrar nog inte de ”nationella”.) Nu handlar det om att anordna en tävling i glima, isländsk brottning, i Gamla Uppsala. I gänget som anordnar detta finns tydligen element som hotat Magnus och hans familj. Undrar om RAÄ kommer att reagera på det där?

Några vanliga hederliga glimabrottare saxade från Wikipedia

Magnus skriver:

Sedan när blev det Riksantikvarieämbetets uppgift att förmedla förfalskade högerextremistiska manlighetsideal? Ideal som inte har någonting med vikingatid att göra? Det borde ha ringt en eller annan klocka när denna rörelse talar om bevarandet av ”nationella egenarter”, men icke – Riksantivarieämbetet älskar detta. Vad fan har det med Gamla Uppsala att göra – platsen där strider var förbjudna, platsen som tillhörde fruktbarhet- och fredens gud?

Hur kan en till Island importerad irländsk sällskapslek bli en “fruktad stridsteknik” – en utdöd brottningsform som aldrig praktiserats i Sverige, och som i huvudsak återupplivades av Baldur von Schirach – Hitlerjugends führer – och importerades till Sverige av SS-frivilliga?

….

Gamla Uppsala är en plats som lider ett akut behov av klottersanering så att vi blir kvitt allt detta kladdiga politiska, nationalistiska kitsch. Det sista vi behöver är fackeltåg på högarna eller exponering av nazism, rasism eller antisemitism förklädd till fullkomligt historiefrämmande idrottsformer eller “stridslekar” eller annat skit som saboterar en hel generation forskares bemödanden om att rentvå forntiden från pseudovetenskap och värderingar som ligger närmare 1933 än vikingatid. Ändå tycks RAÄ inte ha annat i huvudet än att anordna ohistoriskt och lätt löjeväckande arrangemang som så gott som alltid snuddar vid nationalistiska känslostormar om en helsvensk urtid.

Jag, och en handfull andra, har vid flera tillfällen erbjudit oss att föreläsa om hur nationalister och nazister, och den antidemokratiska högern utnyttjat Gamla Uppsala. Men dagens RAÄ har inte varit det minsta intresserade. När jag nu läser att man planerar att starta en Glimaklubb i Uppsala “via museet”, blir jag av flera skäl förtvivlad.

Om det beslutet är politiskt eller bara bottnar i dumhet, får läsaren avgöra.

NÅGRA AV DE namn som figurerar i dessa kretsar som RAÄ och Gamla Uppsala museum nu samarbetar med är också de som uttalat de allvarligaste hoten mot mig och mina barn. Det har varit fråga om grova och brutala hot. För mig personligen känns det fullkomligt surrealistiskt och ett öppet hån att just de krafter och personer som tvingat mig till tystnad, nu genom Riksantikvarieämbetets försorg erbjuds möjlighet att rekrytera fler personer som kan tysta mig. Inte bara mig, förresten, utan alla de andra forskare som ägnat sig åt att slå hål på dessa djupt förfalskade, nationalistiska och i grunden djupt avskyvärda föreställningar.

Vem som helst som är historiskt intresserad men vill hålla intresset på en sund och vetenskaplig nivå har rätt att bli arg när bruningarna försöker ta över vår historia för egna syften och förvandla förfäderna till någon sorts nazistiska ikoner. Och vem som helst som har lite känsla för anständighet har rätt att bli arg när hot blir en del av den politiska repertoaren. Kommer RAÄ att reagera?

Det är en bra fråga, det håller jag med om! Att glima skulle vara importerat till Island från Irland är en nyhet för mig, men att den isländska ”urnordiska” befolkningen till stor del har just irländska rötter är väl känt.

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Reinfeldt och vaccinfabriken, jesper skriver Snart är vi alla terrorister!, acidtrunk skriver Fighters and Lovers Sverige lanseras, Anders_S skriver Förvirrad Neuding om monarki och LAS, Kaj Raving skriver Förbjud djur på cirkus

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

En tanke på “Gamla Uppsala – akut behov av klottersanering”

  1. Apropå Island: Nordmännen som bosatte sig där tog med sig trälar från de brittiska öarna. Delar av dessa var trots allt under vikingahövdingars styren så det är inte så förvånande att en irländsk brottningsform så småningom fick fäste och utvecklades på Island.Tyvärr får vi nog se mer av \”brunröra\” vid historiska platser som Gamla Uppsala. Sverigedemokraterna har haft grillkvällar där, blir de lite mer organiserade (och inte minst rikare) parti kommer det nog bli mer och omfattande manifestationer.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: