Miljöpartiets problem inom och utom Afghanistan

Det borde vara lite bekymmersamt i Miljöpartiet just nu. Man har upptäckt att den militära expeditionen till Afghanistan kan innebära risker och börjar tydligen fundera på om den är så vettig. Detta enligt Birger Schlaug. Kan möjligen ett sinnesförändrat Miljöparti samsas med ett Vänsterparti som hela tiden varit emot detta illa genomtänkta krigståg och vrida om armen på krigshetsarna i Socialdemokraterna? I förlängningen kunde det kyla ner NATO-entusiasterna också.

Ett annat bekymmer är landshövdingen på Gotland (tidigare språkrör för Miljöpartiet) som uppges ha sagt något egendomligt för en stund sedan. Hon tyckte det var värre att ha förespråkat en tvivelaktig/möjligen lagstridig åtgärd inför mikrofon och därmed blivit avslöjad än att utföra tvivelaktigheterna i sig. Är det OK att vara skum så länge ingen kommer på vad man håller på med? Vad tycker Miljöpartiet officiellt om en sådan moral?

För att återgå till Afghanistan så har Aftonlövet en intervju med någon som uppges vara talibanbefälhavare i området där svenskarna finns. Naturligtvis finns det källkritiska problem: är det här verkligen en befälhavare som har något att säga till om? Är det verkligen talibaner, eller kan det röra sig om andra som av något skäl griper till talibanetiketten? Mannen säger i alla fall en intressant sak på frågan om han har något budskap till svenska folket:

– Ta hem era soldater, era unga män. Ni har inget att hämta här, bara död. Men om ni kommer utan vapen för att bygga upp vårt fattiga, härjade land är ni välkomna. Om ni är muslimer.

Bra, det är bara att packa pinalerna och sticka därifrån och glömma bort Afghanistan. Vi är ju inte muslimer, inte så många i alla fall.

Talibanernas huvudstyrka ligger i södra och östra Afghanistan, i områdena där pashtunerna dominerar. Får man tro en läsvärd artikel av Juan Cole så har just dessa stackars pashtuner uppreklamerats som hot mot hela världen ända sedan engelsmännen bedrev sina kolonialistiska intriger i deras områden för över hundra år sedan. Det verkar inte ens troligt att muslimska horder kommer att storma ner från bergen och erövra Pakistans atombomber. Vad skall då katastrofscenariouppfinnarna hitta på? Nu har ju miljoner människor i Pakistans berg drabbats av en katastrof, men då handlar det om folk som flyr för livet undan strider mellan den pakistanska armén och små grupper av militanter. Fast det räknas nog inte som katastrof här i väst.

Från Konfliktportalen.se: kamratwot skriver Politik i tecknad form, jesper skriver Erfarenheten av att vara terrorist, kimmuller skriver Förordet till Kämpa tillsammans!-boken, Jinge skriver Bilderblogg uppdaterad, Johan Frick skriver Polisen stormar ockuperat hus i Göteborg, boladefogo skriver Kampen för jobben fortsätter i Newport

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

5 reaktioner till “Miljöpartiets problem inom och utom Afghanistan”

  1. Bara en stilla undran. Om inte nu Sverige förstör sitt anseende i Aganistan och USA kan omskola och ta hand om de flesta återvändare från Irak och att man visar att avsikten är att bygga upp Avganistan utan att också tvinga in detta land under sina världsherraväldesanspråk, skulle inte då ett reelt neutralt land som Sverige tillsammans med Finland och Norge och Pakistan kunna vara stabiliserand, socialt uppbyggandeoch och fredsskapande. Det förutsätter att USA dämpar sin aggresivitet och håller sig lite på sidan. Obama kan inte skapa fred i Afganstan, men han borde vara tillräckligt klok för att överlåta ansvaret för detta till de som har större möjligheter.Detta var dagens fredsfunderingar.Roland

    Gilla

  2. Om det fanns några reellt neutrala kvar, och om USA åkte hem och stängde dörren till omvärlden och lät den vara ifred … men ärligt talat, låter det realistiskt? Kanske det finns kvar en del goodwill vad det gäller Sverige hos en del gamla afghaner som fick hjälp av Svenska Afghanistankommittén under kriget mot Sovjet, men frånsett det har jag svårt att se vad vi kan göra därborta. Och defintivt har jag svårt att se att svenskar under NATO-befäl kan göra något (annat än att försöka hålla sig vid liv). Om obeväpnat deltagande i fredligt uppbygge skulle fungera undrar jag. Antagligen är obeväpnade hjälparbetare väldigt utsatta för angrepp från kriminella gäng. Så tråkigt nog undrar jag vad vi realistiskt skulle kunna göra för att hjälpa till inne i Afghanistan. Möjligen skulle det fungera bättre med hjälp i Pakistan. Jag vet faktiskt inte.

    Gilla

  3. \”ett Vänsterparti som hela tiden varit emot detta illa genomtänkta krigståg\”Detta är felaktigt. Vänsterpartiet röstade för svenskt deltagande till en början men backade sedermera.Kommer ihåg att jag diskuterade detta med Lars Ohly på en VSF-kongress för många år sedan när partiet fortfarande var för att delta i Bushs krig. Behåller detaljerna för mig själv, men det var en bidragande orsak till att jag hoppade av V-rörelsen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: