Upphovsrätt och ersättning

Man kan fundera på det där med upphovsrätt och ersättning. Jag håller på att läsa en samling artiklar och föredrag av den numera bortglömde Erik Blomberg (död 1965) och tänkte ”det här är ju så bra att man skulle kunna lägga upp en hel artikel på bloggen och därmed kanske inspirera någon att kila iväg till biblioteket och försöka låna och läsa allt det andra”. Man behöver ju inte vara något geni för att räkna ut att det inte ligger några pengar (utom möjligen ersättning för biblioteksutlåning) i en sådan sak. Men jag forskade lite grann och kom fram till några som heter ALIS och som förvaltar Blombergs rättigheter och frågade hur de såg på saken. Och de skojarna vill ha betalt. Att man kan bevaka att texter inte förvanskas är en sak, men här var det något annat, nämligen att någon vill ha betalt för mitt ideella arbete. Då ville inte jag vara med längre. Skulle för övrigt inte förvåna mig om kostnaderna för att förvalta en sådan här affär är större än eventuella inkomster.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

8 reaktioner till “Upphovsrätt och ersättning”

 1. Min egen spekulation är att det inte alls handlar om att ”hösta” in pengar till allehanda upphovsrättsinnehavare (förutom ett mycket litet fåtal som har ett uthålligt kommersiellt värde), utan om att stoppa allehanda icke kommersiellt gångbara verk att nå ut till folk. Folk får sig tilldelat endast en begränsad tid i jordelivet och kan förstås inte konsumera obegränsat med litterära eller andra verk. Skulle alla dessa verk av obefintligt kommersiellt värde släppas fritt på marknaden hade de så klart tagit ”marknadsandelar” från en allt stridare ström av verk som det ska slås mynt av.Alltså det allt starkare upphovsrättsliga skyddet ser till att det allra mesta av skapande möda låses in tills det 70 år efter skaparens död förpassas till den historiska kökkenmöddingen och försvinner in i historiens svarta hål.

  Gilla

 2. Och vad som är kommersiellt icke gångbart är det mesta. För några år sen hörde jag ett radioprogram dår man intervjuade någon som hade velat ge ut Olle Adolphsons tidiga sånger på egen risk – men fått nej av rättighetsägarna. Och Adolphson är ändå en erkänd person. Det är uppenbart att branschen helst ser att högst hundra personer publiceras varje år. Det ger mest vinst – minimal marknadsföring behövs, det räcker att fylla diskarna och allt går åt. Om dom finge besetämma skulle det se ut som Polen 1988 där Krakows ledande skivbutik hade summa tio titlar inne.

  Gilla

 3. PS om man nu ska vara konstruktiv: Det vore lätt att konstruera en copyright som upphör när det kommersiella värdet av produkten är slut. Det skulle inte gå någon artists rätt för när, men det skulle förvisso hota branschen och därför lär det inte bli av.

  Gilla

 4. Det stora problemet som jag ser det just nu är att vetenskapen är instängd på ett sällan skådat sätt idag. Den finns inte tillgänglig för allmänheten i någon meningsfull form. Den offentligt finansierade forskningen runt om i världen stängs in i dyra tidsskrifter som en allt mindre almänhet har någon meningsfull tillgång till.

  Gilla

 5. Man kan ju ta det från den positiva sidan: jag besparades en del jobb med att scanna och kommentera texterna.Och, jo, det är ju klart: om det som är kommersiellt gångbart skall få vara det får det ju inte komma fram alltför mycket annat ogräs som stör utsikten. Intressant notering om instängd vetenskap: det finns en del lufthål i stil med PLoS, men när hemligstämplar och patent låser en massa nyttiga saker är det inte bra för utvecklingen av nyttiga kunskaper.

  Gilla

 6. Baksidan kanske är de privata finansiärerna som gör tvärtom om det gynnar deras intressen? Och de expanderar väl sitt inflytande genom att betala uppdragsforskning och lärostolar?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: