Nytt alternativ (eller ett som redan dött)?

Engelsmannen George Monbiot är ett respekterat namn i den internationella miljörörelsen (så länge han inte säger något olämpligt, exempelvis om kärnkraft). Men han är också inne på den socialistiska svängen. Han har försökt sätta ihop en vision: Efter kapitalismen – After Capitalism. Dessutom finns en liten film till det hela som man hittar här. Har inte lyckats kopiera över själva filmen, men här finns länken.

Förslagen låter rimliga, men när Monbiot säger att det inte skall vara kommunism utan socialdemokrati undrar jag om inte projektet redan är dött: att få socialdemokratin att göra något är väl som att piska en död häst för att den skall springa fortare. Men jag kanske har fel. Synpunkter? Att lägga fram idéer kan ju åtminstone inte vara fel, för om ingen gör det finns det ju inget att diskutera och kritisera.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

8 reaktioner till “Nytt alternativ (eller ett som redan dött)?”

 1. Det är väl den där tanken jag gav uttryck för lite längre ned. Tanken att det skulle vara enklare att ta över en redan existerande organisation och reformera den. Alla försöker vi hitta genvägar, men det finns inga genvägar till det perfekta ljudet som Farbror Barbro sa!

  Gilla

 2. Det är ett stor framsteg när miljövänner äntligen ställer frågan om vad som ska komma efter kapitalismen. Monbiot har rätt i att \”utlåning av pengar mot ränta\” är mycket svår att helt avskaffa. Det är bl.a. därför det inte går att hoppa in i kommunismen direkt efter kapitalismen. Det behövs ett övergångsstadium som traditionellt kallas socialism. Men jag håller med Björnbrum om att det alternativ som Monbiot presenterar, \”avancerad socialdemokrati\” är alldeles för mesigt. Progressiva skatter och \”tuffare regler\” mot miljöförstöring räcker knappast.

  Gilla

 3. Att gå in i socialdemokratin för att reformera den i vettig riktning påminner väl om talesättet: \”Först tar mannen supen, sedan tar supen mannen.\” Intressant länk till Steigan. Klart att oljan aldrig kommer att ta slut. Den kommer att bli för dyr. Resultatet av det kommer att bli ungefär detsamma som soppatorsk i alla fall.

  Gilla

 4. \”Socialdemokrati\” är väl närmast en strategi och en politisk inriktning, snarare än en viss organisation. Som en kompis till mig sa redan på 80-talet: Jag är egentligen socialdemokrat, det är bara synd att socialdemokraterna inte är det.

  Gilla

 5. När jag läser Monbiots vision av hur det framtida samhället ska se ut, så får jag en egendomlig déjà vu-upplevelse. De flesta idéerna var ju förverkligade i Sverige för 40 år sedan! Ja, inte ”participatory budgeting” förstås, men i övrigt tycks vi en gång ha varit på väg mot Monbiots idealsamhälle.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: