Systembyte och den fria viljan?

(När våren tränger på minskar lusten att skriva. Som tur var finns det gamla opublicerade inlägg att slänga ut i cyberrymden – som det här.)

Jag råkade få syn på en artikel i Flamman där en gammal vänsterpartist hävdar att det är reformism som gäller för partiet om det vill nå framgångar. Folket, inklusive vänsterfolket, vill ha förändringar och förbättringar, men inte ett nytt samhällssystem, hävdar han.

Och det vore ju enkelt om bara önskningarna gällde, men vad händer om nuvarande system (vilket verkar ganska klart) är i allt sämre skick alltmedan nya företeelser växer fram inne i systemet – och dessa företeelser gör systemförändring såväl möjlig som nödvändig? I synnerhet nödvändig, om vi vill leva vidare på en hygglig nivå.

Om det stämmer med tvingande nödvändigheter blir önskningarna tämligen värdelösa. Verkligheten kommer att höra av sig, obevekligt, och tala om vad som gäller. (Det finns ju ett alternativ i form av sammanbrott orsakat av att flertalet vägrar göra nödvändiga ändringar vilket kan medföra katastrof för mänskligheten, men det vill jag helst inte tänka på.)

Hm, det här är saker att tänka allvarligt på …

Var finns problemet egentligen då för vänsterpartiet och andra som vill verka vara vänster? Kanske att man helt enkelt struntar i att peka på hållbara visioner baserade på teknik och vetenskap som finns redan idag, och som vi vet snart kommer att vara oerhört mycket mer avancerad. – Det är klart, pride-paraden är väl roligare …

(Lite tillägg i efterhand: en artikel om att 3D-skrivare kan användas för att skapa en bas på Månen. Och en färsk artikel om biologisk 3D-teknik som väl bara är i början men som skulle kunna producera ersättningsorgan för människor i framtiden.)

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

6 reaktioner till “Systembyte och den fria viljan?”

  1. Tja, den lättsamma vänstern vill inte göra allt jobb som kräv för att presentera ett allternativ och en plan för att ta sig dit. Reform är lockande, det blir lagom små uppgifter att anta. Mindre jobb. Man kan arbeta inom de satta ramarna och inte rubba status quo.

    Gilla

  2. Ett nytt system kräver metoder illojala det system som föder en, man riskerar bli utfryst i nämnder med mera om man stödjer och tillgriper sådana metoder.

    Gilla

  3. Jag har aldrig förstått den här konflikten mellan reformer och total samhällsförändring. Total samhällsförändring sker via reformer i ett kaotiskt läge. Läget bestämmer man inte själv, som du så riktigt påpekar, Björn. I själva verket är det omöjligt, och inte en uppgift för politiska aktörer.Som politisk aktör måste man dock förstås vara öppen för att det kan bli så kaotiskt att den vanliga lunken inte är möjlig. Vad gör vi när energipriserna rusar iväg? Vad gör vi när produktionsapparaten rostar ihop för att räntor till bankerna tar alla ekonomiska reserver? Sånt kan vara bra att ha diskuterat så man inte grips av panik när det händer. Men det är inte ett läge man skapar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: