Ekonomiska notiser

Diagrammet är kapat från SCB och visar inflationstakten månad  för månad enligt konsumentprisindex

Arbetslösheten uppges vara 9,1 procent, tillväxten i BNP 0,6 procent. Det kan betyda att det finns en massa resurser tillgängliga om man ”vill göra saker”. Detta även om BNP i sig med rätta blir ett alltmer ifrågasatt begrepp. Som prisförändringarna ser ut just nu kan knappast hotet om inflation användas som argument för att inte göra någonting. Det tror jag inte åtstramningsfantasterna bryr sig om. Men exempelvis den opposition som (kanske) formerar sig inom socialdemokratin borde vara intresserad.

Här är ett annat intressant diagram som visar det permanenta exportöverskottet. Det har nu varat i över tjugo år. Somliga tror att överskott är bra. I själva verket innebär det att Sverige i onödan skickar resurser ur landet. Det räcker att export och import tar ut varandra så att saldot blir noll.

Diagram - Export och import av varor och tjänster (1993- )
Siffrorna på Y-axeln motsvarar procent av BNP

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

6 reaktioner till “Ekonomiska notiser”

  1. Det betyder väl inte enbart att vi skickar ut saker ur landet i onödan. Det betyder att vår hemmamarknad släpar efter i utvecklingen, att svensken i stort blir fattigare medan \”Sverige\” blir rikare (i pengar vad det nu är).

    Gilla

  2. Jo, vi byter varor mot pengar vars framtida värde är osäkert, i stället för att byta varor mot varor som åtminstone har någon märkbart bruksvärde. Materiella resurser som kunde användas här hemma försvinner ur landet mot en tvivelaktig ersättning. Vi kör ungefär samma stil som Tyskland: vårt permanenta överskott måste betyda att andra har permanenta underskott i sin handel.

    Gilla

  3. Det betyder också att vi sliter utan att få betalt. Vilket direkt visar på vad vi borde göra åt eländet: se till att höja våra löner.Dvs det är en facklig fråga. Men facken är mer intresserade av att \”ta ansvar\” som dom säger, dvs ta ansvar för spekulanternas vinster. Eller vad det nu är.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: