Stat och innovation

Från Martin Wolf i Financial Times, en recension angående bok som hävdar statens roll vad det gäller innovationer:

The failure to recognise the role of the government in driving innovation may well be the greatest threat to rising prosperity.  

”Regeringens roll” gäller även, eller faktiskt speciellt, i USA.

Om man gör en väldigt grov generalisering så tar staten risken och finansierar en massa forskning och utveckling, detta medan privat-lirarna mer är intresserade av spekulativa transaktioner som inte producerar några nyheter. Vinster privatiseras och förluster socialiseras. När kapitalismen faller in i sina spekulativa perioder har den inte lust att slösa bort några pengar på tråkiga forskare i dyra labb som gnetar år ut och år in med sina påfund – påfund som sedan kanske till och med skall tillverkas för ännu mer omkostnader i fabriker! När man närmar sig en systemgräns kanske dessa tendenser blir ännu mer märkbara. Det som kan förvärra ytterligare är kanske att vid systemkriser så får smartskallarna för sig att ”spara” även på forskning och utveckling som betalas av offentliga anslag.

Men, som trogne läsare Martin ungefär påpekade någon gång, kan vi förvänta oss en explosiv utveckling vad det gäller forskning bara (”bara”) vi byter till ett bättre system.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

En tanke på “Stat och innovation”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: