Tack USA!

Hittade bilden hos bloggaren The Vineyard of the Saker. Det är några ryssar i ett parti som han kallar ”stalinistiska patrioter” och som driver med USA genom att överlämna en fin kaka till USA:s konsulat i Sankt Petersburg. ”Tack för Krim” är dekoreringens budskap. Kom inte och säg att ryssen saknar humor!

Ser riktigt smaskig ut!

Och det är klart: om USA satsar fem miljarder dollar på ‘regimskifte’ i Ukraina, och ett av de mest slående resultaten blir att Ryssland återfår Krim, är det något att tacka för. Om man är patriotisk ryss i alla fall. Återförening som lågbudgetprojekt (jag antar att Ryssland måste ha haft en del kostnader, men eftersom man verkade använda befintliga resurser på Krim måste de ha varit rätt små).

En annan aspekt är att Ryssland för närvarande slipper slänga ut pengar på att hålla Ukrainas knackiga ekonomi under armarna och leverera energi till lågpris och kanske inte få betalt för det. Detta får andra fixa, exempelvis EU, och det är frågan om det ändå kommer att räcka. Och under tiden drivs förhandlingar som jag antar mycket handlar om försök att rädda USA:s ansikte, allt medan Ryssland stärker sina positioner alltmer.

Samtidigt, i en annan värld, fortsätter en del att hetsa upp sig. Det är en sådan där ”kan”-journalistik. ”Din trötthet kan vara en okänd sjukdom.” ”Putin kan …” Jag tittade på artikeln och den verkade rätt snömosig. Av någon anledning ingick inte halva Polen, inklusive Warszawa, i det som Putin traktar efter att återta. Och detta trots att området ingick i det tsaristiska väldet. Han kanske inte gillar polacker men tycker finnar är OK, helt enkelt? Under ryska tiden kunde ju duktiga finnar göra fina karriärer i tsarväldet, för övrigt.

Undrar om det inte är esterna som bör vara mest oroade. Medlemskapet i NATO kanske inte var så smart ändå. Skulle det bli en verkligt allvarlig kris, och Ryssland känner ett hot mot Sankt Petersburg, ligger Estland mycket farligt till. De ”artiga män i gröna uniformer” som visade sig på Krim kan visa sig mindre artiga i ett annat läge.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

12 reaktioner till “Tack USA!”

 1. Igår läste jag om hur Ryssland och USA möttes för att komma överens om Ukrainas konstitution.Smaka på den.USA och Ryssland kom överens om grundlagen för ett land. Ett land som inte är deras att förhandla om till att börja med.Det spelar ingen roll vad man tycker om de olika imperialisterna, ett sånt där möte och det som avhandlades på det, måste få varje demokratiskt sinnad människa på vår värld att se rött! Vad har imperialisterna för avtal om svensk grundlag?Gick igenom röstningarna om resolutionen om Krim. En oerhört svag resolution från FN. Inte ens USA och EUs alla bundsförvanter ställde upp

  Gilla

 2. Simsalablunder,det kanske viktigaste skälet till att Yanukovich var impopulär och folk demonstrerade var att han hade gjort hårda nedskärningar. Folk demonstrerade för att få det bättre, revolutionen kidnappades av fascister. Nu skall villkoren för folket försämras ännu mera.Jaja, jag förutser att nästa president, oavsett vem, inte kommer få det lätt. Men är det för IMFs skull så får man slå ned protester med vilka medel som helst iofs. Vilket underlättar för eliten.Anders Sundström skrattar hela vägen till kontoret.

  Gilla

 3. Att Ryssland förhandlar om konstitutionen i ett grannland, i stället för att den dikteras från USA, måste betraktas som ytterligare ett jättebakslag för den senare parten. (Och, ja, hela historien är ju sjuk och underlig, att utländerna bestämmer ett tredje lands grundlag!) Det är kanske så som Moon of Alabama har skrivit tidigare, att Ryssland kommer att tvinga fram någon sorts 'finlandisering' av Ukraina. Under tiden verkar det bli synd om de stackars ukrainarna, när EU, IMF och andra skall göra sitt med åtstramningar och andra påhitt. Det lär bli protester och kanske upplopp igen. Man kan ana en skum plan i och med att några judiska oligarker har utnämnt till guvernörer av kuppregimen – blir det protester där kan de lätt utmålas som antisemitiska. Och sedan kanske det blir ett kaos som bara kan lösas genom ingripande av Ryssland.

  Gilla

 4. För inte länge sedan kom det en rapport eller liknande från IMF som konstaterade att offentliga åtstramningar inte fungerar, men nu är de ute igen och förespråkar dem igen, och det för att IMF-lånen kommer att gå till att betala av skulden till Ryssland, inte för att finansiera uppbyggnad av någonting för folket viktigt, för det har väl IMF-lån aldrig någonsin använts till någonstans.

  Gilla

 5. Jo, har för mig jag hörde talet 18 miljarder för ett bra tag sedan, när det talades om landets gasskulder. Så det är nog ingen slump att IMF kom på den siffran.Idag fick jag höra att man på Krim får höjd pension med 25% imorgon, 50% 1:sta Maj, 75% 1:sta Juni och 100% 1:sta Juli. De flesta människor skiter i geopolitiken och i många fall helt i regeringar, de kan räkna sig som vinnare, för vad de villa ha var att få det bättre. Hur det blir i det långa loppet får man se, men folket kommer att agera efter vad de tror kommer göra det bättre för dem när den dagen kommer också.

  Gilla

 6. Det går väl så här:1. Ukrainas ekonomi är dålig2. och man får IMF-lån mot att man säljer offentlig egendom och utöver 'åtstramning' mot vanligt folk.3. Vinsterna av utförsäljningarna går till avbetalningar på lånen, inte inre uppbyggnad, och4. ekonomin kommer att bli ännu sämre.Intressant det där med pensionerna. Här räcker ju Ryssland verkligen lång näsa åt kuppmakarna i Ukraina och deras uppdragsgivare. Pensionärerna i Ukraina lär notera detta.

  Gilla

 7. Krisen är ett mäktigt vapen när man lyckats få folk att tro på saker som \”vi har inte råd\”, det fattas aldrig en enda krona, vad som fattas när man säger sig inte ha råd är vilja att hämta pengarna där de finns.Det är nästan så han räcker lång näsa åt de flesta pensionärer i EU området…Två imperialister som slåss kan ju utnyttjas av folk för att få det bättre. I praktiken så spelar de ut imperialisterna emot varandra. Man skall kanske inte vara enbart arg på fascisterna som kidnappade revolutionen. Vad som uppstått är en revolutionär stämning i landet, fascisterna i första Majdan lär inte stå högt i kurs när nästa kommer. Kapitalismen kan inte lösa sin egen kris och därmed så kommer kampen att gå vidare i Ukraina, med fler uppror, fler regeringar som inte kan förändra de materiella villkoren för massan, tills folket griper makten och säkrar förbättrade materiella villkor för massan. Om man skall betrakta det hela lite sådär revolutionsromantiskt som trottar brukar göra.

  Gilla

 8. Nästa steg kanske blir att göra en lös federation av delstater i ett alliansfritt Ukraina. Verkar vara vad ryssarna vill, och vad kan USA sätta emot egentligen? Frågan är väl om EU-politikerna vågar sätta ner foten och säga åt USA att man inte är intresserad vare sig av fortsatt kris eller att finansiera Ukrainas dåliga affärer.

  Gilla

 9. I vilken ankdamm ni plockat upp den där ankan om att USA och Ryssland mötts för att komma överens om Ukrainas konstitution vet jag inte. Alla rapporter jag sett säger att varje gång Ryssland framfört detta med en ukrainsk federation, så har USA svarat att man inte kan diskutera den frågan utan ukrainska representanters deltagande.

  Gilla

 10. Att Lavrov och Kerry träffades på Söndagen är väl välkänt?Ja kom överens var min dramatisering, nyheten handlade om vad Lavrov sade skulle avhandlas. Byt \”kom överens\” mot \”skall komma överens\”.Att räva Ukrainas närvarande är löjligt, att ha slaven med sig till prisförhandlingen gören inte slaven mindre kränkt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: