Vem tjänar på att South Stream åker i papperskorgen?

Somliga tänker långsiktigt, andra knappt längre än vad näsan räcker.

By redirecting gas away from Europe, Russia by contrast leaves behind a market for its gas which is economically stagnant and which (as the events of this year have shown) is irremediably hostile. No one should be surprised that Russia has given up on a relationship from which it gets from its erstwhile partner an endless stream of threats and abuse, combined with moralising lectures, political meddling and now sanctions. No relationship, business or otherwise, can work that way and the one between Russia and Europe is no exception.

Jag vet för lite för att se vem som tjänar mest på/drabbas hårdast när gasprojektet South Stream åker i papperskorgen. Men det ser inte bra ut för Europa. En lång artikel hos The Saker tar upp problematiken. Enligt författaren finns mycket av europeiskt högmod med i den här affären. Man har oavbrutet trampat ryssarna på tårna, förväntat att de skall göra som de blir tillsagda och sedan blivit väldigt förvånade och upprörda när Ryssland tar sig samman och säger ‘njet’.

Två vinnare verkar finnas just nu: Dels Ryssland och dess samarbetspartners. Ryssarna säkrar nya marknader på uppåtgående, dessa kan köpa till lägre pris samtidigt som energisamarbete i stor skala förmodligen drar med sig en massa annat samarbete. Att gasledningen nu förväntas dras till Turkiet i stället för Balkan gör att man kan undra om det händer andra saker i bakgrunden, kanske att en förhandlingslösning i Syrien närmar sig?  – Och så dels USA som med sina påtryckningar lyckas störa ekonomin i EU ännu mer. Man kan ju nästan tro att USA vill skada EU-ländernas ekonomi för att göra dem mer underdåniga just USA. Flera länder i södra Europa kan nu känna sig blåsta på gasleveranser, inkomster för gasleveranser över deras territorium, samt arbetstillfällen. Knappast en drömsituation när ekonomin i EU generellt går illa, och särskilt illa i länder som skulle ha stor nytta av South Stream. Särskilt de bulgariska politikerna har skött sig illa i det här läget. Som skribenten hos The Saker påpekar så hamnar nu gasen hos bulgarernas traditionella fiende Turkiet.

EU:s sanktioner biter!

Man kan återigen fråga varför Sverige skall delta i tokerier som sanktionspolitik och allmänt skäll mot Ryssland ( personifierat av den stygge Putin) när det mest skadar oss själva. Den flitige läsaren av denna blogg, Martin, har några gånger skrivit om ‘nordkoreansk isolering’. Frågan är om inte Sverige riskerar just en sådan isolering om vi klänger oss fast vid fiaskoartisterna USA och EU?

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

2 reaktioner till “Vem tjänar på att South Stream åker i papperskorgen?”

  1. Vi här uppe har ju redan säkrat vår ryska gas. Vad tror du är i OKQ8s biogas 50? 50% biogas förvisso och folk brukar inte fråga om de andra 50. Tittar man på hålen i nya järnridån, så ser det ut som om norra och västra Europa plågar östra och södra Europa.Vissa säger att det är en myntfotsgräns, gränsen för petrodollarn går genom halva Ukraina (som höjde transitavgiften till 9%) och i turkiet.I övrigt flödar gasen normalt i North stream. Så det är tänkbart att en av de som tjänar på det hela är Tyskland.Det blir aldrig full Nordkorea, det är inte ens teoretiskt möjligt att genomföra idag. Men en myntfotsgräns måste kontrolleras.Utöver det så ligger vi farligt nära break even point för fracking. OPEC sköt ett varningsskott och söker sänka fracking. Ryssarna söker också sänka fracking. Vilket är jobbigt för vi skall bygga en gasterminal i Estland och utöka utvinningen av skiffergas/olja i estland att täcka finlands behov. Estland har egna intressen de skyddar genom att hetsa emot ryssen.Faller fracking gas under break even kan man bara tänka sig vad det gör med petrodollarn och västvärldens hela ekonomi.

    Gilla

  2. Ukraina är naturligtvis livrädda för att förlora transitintäkter och möjligheten att stjäla gas som man gjort alltsedan Sovjet upplöstes. Och inte nog med det, man betalar inte ens för den gas man köpt på kredit. Därför har man tillsammans med USA, som i praktiken styr Ukraina, gjort allt för att stoppa Southstream. I Bulgarien så är folk heligt förbannade på sina politiker och deras fega eftergivenhet mot EU:s direktiv som kommer att kosta bulgarerna miljarder och hämma landets utveckling. Jag tror att det i hela östra Europa kommer att bli en revolt mot Bryssel liknande den som i Ungern. I slutändan kommer detta att försvaga EU. I östeuropa var man naiv när det gällde EU och vad man trodde sig vinna på detta, men med facit i hand så är ekonomierna i många östländer på ruinens brant och de sociala oroligheterna tilltar. Nu kommer pipelinen att gå via Turkiet som kommer att utöka sina affärer med Ryssland och Asien samtidigt som energin flödar till den snabbt växande turkiska ekonomin. Turkarna är inte längre intresserade av EU nu när man fått nya mindre krävande handelspartners som inte är ute för att sprida den nykolonialism som tagit över i EU.Benny

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: