Lite rymd- och sanktionsnytt

Kineserna är bra att ge poetiska namn på olika saker, verkar det. Landningsplatsen för Kinas första månsond har fått namnet Guang Han Gong, vilket betyder Månpalatset. Rymdfarkosten som förde sonden till Månen heter Chang’e. Det är den kinesiska mångudinnan, och hon bor i Månpalatset med Jadekaninen Yutu.

Den där tekniska mojängen i månlandskapet är Kinas månfarkost Yutu, som alltså är uppkallad efter mångudinnans lilla kanin!

På tal om sanktionspolitik (för somliga) samt rymdverksamhet:

Dauria Aerospace in Moscow sold two Perseus-brand micro satellites to earth imaging firm Aquila Space in Moffett Field, Calif. Total value of the contract, not counting licensing fees, was put at $6 million, Dauria said.

Det är knepigare för andra, exempelvis våra finska vänner:

Den finska exporten till Ryssland har sjunkit med 41 procent jämfört med oktober 2014, meddelar Yle med hänvisning till Finlands tullverk.

Detta enligt ryska informations/propagandasajten Sputnik. Verkar som EU inte är någon bra affär i längden för Finland.

Såg ett påstående någonstans att kineserna spanat vid platsen för USA:s första bemannade månlandning men inte sett några spår efter denna. Vet inte om det bara är ett av dessa knasiga nätrykten eller verkligen stämmer.  Tror mest på det första, tills motsatsen eventuellt bevisas!

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

3 reaktioner till “Lite rymd- och sanktionsnytt”

  1. Jag har hävdat en tid nu att de enda som faktiskt minskar sin handel med Ryssland är EU, medan alla andra ökar den. Men det kan vara en sanning med modifikation. När jag var i Moskva förra året så upptäckte jag lite hur det var med de där sanktionerna. Under 2015 rehabiliterades Lukasjenko och är nu friheten och ljuset självt om man nu skall tro vår svenska press som under många år påstått att han varit Europas sista diktator. Jag går alltid i vanliga butiker och kollar när jag är i främmande länder, imperialismen syns ju här i Sverige bäst i grönsaksdisken. I Moskva hittade jag mängder med produkter som rimligen borde ha varit föremål för sanktioner. Europeiska märken av olika slag, när jag granskade förpackningarna så noterade jag att de nästan uteslutande kom från Vitryssland allihopa. Antingen har Vitryssland under senaste åren ökat sin produktion av matvaror nått överjävligt, eller så är det något annat i görningen.Sannolikt har Finland ökat sin export till Vitryssland ett par hundra procent senaste åren. Valio fanns givetvis med bland produkterna som var ursprungsmärkta i Vitryssland i Moskvas mejeridisk. Ryssland gjorde ju en grej av att konfiskera sanktionerade varor från Vitryssland, men mest för att synas hota EU, ett minskat sortiment mejerivaror på hyllorna i Moskva är väl det enda som på allvar kan hota Putins popularitet, i öst tar man sina mejerivaror på allvar.Vitryssland har blivit Sverige som jag brukar säga. Landet mitt emellan där man bekvämt kan göra affärer med Ryssland utan att dra uppmärksamhet till sig. Men man skall nog inte tro våra Europeiska smugglingsföretag om gott eller ens om så simpla motiv som profit. Smugglingen av EUs varor genom Vitryssland går nog delvis ut på att skapa en ny elit i Vitryssland som kan utmana Lukasjenko. Sannolikt vill vi skapa en sådan smugglingselit i Ryssland också, men det går knackigt.Sanktioner går enligt min teori ut på att skapa en liten superrik elit av smugglare inom landet som skall utmana den sittande misshaglige ledaren. Detta koncept har provats i Irak, det är dessa eliter som nu styr Irak och jag antar att delar av dessa eliter blev IS. Metoden har sina poänger, men givetvis också sina risker.

    Gilla

  2. Kan det vara så att Ryssland slår till mot varor man själv infört sanktioner på (som polska äpplen), medan annat släpps igenom efter en extratur genom Vitryssland? De som säljer varorna har ju anledning att så mycket det går hålla igång handeln. Detta för att om möjligt minska Rysslands egna åtgärder: att ta upp produktionen själv (importsubstitution) eller att vända sig till andra leverantörer. Tysk bilindustri har tappat svårt på ryska marknaden, men koreanerna säljer av bara den …! Och med tanke på den typ av diplomati som Putin utövar så kan man ju tänka sig att ryssarna ser genom fingrarna med en hel del från EU och NATO, så länge ingen trampar över gränsen som turkarna gjorde.

    Gilla

  3. Jo, i dessa dagar är det lätt att hålla koll, så det som kommer igenom med den nödtorftiga ommärkningen i Vitryssland lär vara medvetet genomsläppt. Gäller att välja vilka man klämmer åt, så kan Putin välja vilka det går bra för i EU och vilka som måste skriva ned sina prognoser.Han kan alltså dressera vårt kapital. En Valio VD som har lite för starka offentliga åsikter kan ju få problem. Länder som för aggressivt agerar i olika kommittéer kan gå tas med extra arbetslöshet.Sanktionsstrategin funkar bara som maktmedel emot de små, emot stora är det ett tveeggat svärd.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s