27 januari 1944: belägringen av Leningrad hävs

Bildserietips: bilder från Leningrads belägring hittar man på ryska Sputnik (svenska versionen) här. På bilden ovan är det luftvärnssoldater. Sputniks sammanfattning av bakgrunden:

För 72 år sedan — den 27 januari 1944 — hävde sovjetiska trupper belägringen av Leningrad.

Belägringen började den 8 september 1941 och varade i nästan 900 dagar. Den enda rutten till och från staden kallades för Livets väg och gick över den frusna Ladogasjön.
Belägringen bröts den 18 januari 1943 och hävdes den 27 januari 1944. Enligt olika källor föll från 400 000 till 1,5 miljoner människor offer för Leningradbelägringen, de flesta dog av svält.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s