Kina, minus 23 procent

Nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua) har en bild av pågående börsras i Kina. Undrar vad hajen därnere representerar? Kanske rädsla för att de många lokala protester mot olika saker som pågår i Kina skall utvecklas mot en större samordnad och för härskarna farligare rörelse?

Nu rensar partiet ut korrupta pampar i stor skala och skärper disciplinen, förmodligen för att visa att man minsann är minst lika mycket mot korrupta pampar som småfolket. Undrar om det hjälper. Börsen står på minus, och det är kallt i luften i Kina också just nu. Snö och svinkallt. Dåligt väder brukar ha hämmande verkan på protester utomhus, men det kommer väl en vår så småningom.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

En tanke på “Kina, minus 23 procent”

  1. Massiv likvidering av tillgångar i den skalan är en koordinerad rörelse.Var tar likviditeten vägen? Finns det kanske svarta hål annorstädes som man öser ned all denna likviditet i?Om utrensning. En vanlig taktik inom business är att man gör som med Northland resources, man kör skiten i konkurs, sedan när Kinas 12:te 5-årsplan börjar ge effekt på järnmalmspriset, vilket den definitivt kommer få, så finns gropen där och man får den nästan gratis, betald för och grävd av Pajalabor och dumb money på börsen, medan de som framkallade likviditetskriusen trixade med krediter och framkallade krisen medvetet.Hur går du från NEP till krigskommunism? Den ena tendensen i SUKP hade sagt, vi har hela statsapparatens makt bakom oss, vi tar skiten och skjuter NEP-mannen. En annan tendens inom SUKP skulle sagt, slå dem ekonomiskt, sug ut verksamheten tills den går under. På den gamle Stalins tid innebar det beskattning av kulaker till exempel. Idag med finanssystem som genomsyrar hela världen, kan man framkalla likviditetskris när man vill, staten är största aktören på alla marknader och kan därför när den vill framkalla likviditetskris och ta över konkursbon nästan gratis. Fabriken står där, det västerländska kapitalet hjälpte bygga den, bidrog med teknik och kompetens, för materialisten har inte mycket hänt alls.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s