Tyska delstatsval

För en gångs skull är det lite uppmärksamhet även i Sverige vad det gäller tyska delstatsval. Delstatsvalen kan ju betraktas som en anvisning även om vad väljarna tycker om rikspolitiken, och ett parti som påminner om sverigedemokraterna (AfD, Alternative für Deutschland) har förväntats gå fram. Här följer klipp med preliminära siffror:

I Sachsen-Anhalt, som borde vara ett av vänsterpartiet die Linkes kärnområden har partiet backat rejält, liksom socialdemokraterna SPD. Å andra sidan har emigrant- och EU-kritikerna i AfD gått framåt i stor stil. Man kan misstänka att AfD tjänat röster på att vänsterpartierna enligt nutida europeisk standard verkar strunta i sina väljare. Men samtidigt kan man notera att tendensen inte ser exakt likadan ut i Rheinland-Pfalz, så förklaringen om missnöjda vänsterväljare kanske inte håller överallt. I Rheinland-Pfalz skulle man ju kunna tro att AfD mest tagit röster från de gröna.

I de två övriga valen var die Linke obetydliga redan från början men minskade åtminstone inte. Merkels parti gick tillbaka i varierande grad, och det får väl tas som ett varningstecken för framtiden. Och upplösningen av de gamla partisystemen och -lojaliteterna kan förväntas fortsätta.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

2 reaktioner till “Tyska delstatsval”

  1. Att SPD i princip halverades i B-W är förstås sensationellt i sig men det är värre för CDU som brukade styra staten med egen majoritet eller i koalition med FDP under 1953-2011. Att då tappa så kraftigt i oppositionsställning svider. B-W är CDU:s hjärteland om man säger så, en stor katolsk landsbygdsbefolkning och välmående städer som Stuttgart och universitetsorter som Tübingen, Freiburg m.fl. Intressant nog gick det bra för de stora regeringspartierna medan deras juniorpartners gjorde riktigt katastrofalt ifrån sig i alla tre valen. I Rheinland-Pfalz (vinodlingar och kemiindustrier) även där med röd-grönt styre men med SPD som det tunga regeringspartiet gjorde de gröna ett katastrofval medan SPD stärktes något. Liknande i Sachsen-Anhalt där CDU-SPD styrt tillsammans med SPD i juniorsställning, CDU tappade bara ett fåtal procentenheter där SPD tappade tio. Eftersom båda partierna förbundit sig att inte samarbeta med Die Linke eller AfD (då blir det uteslutning från centralt håll, ungefär som att samarbeta med SD i Sverige i båda fallen) återstår inte mycket mer än stora koalitioner. Minoritetsstyren är extremt ovanliga i Tyskland.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s