Sju länder på väg mot nästa kris?

Kanske dags att vakna upp?

Nationalekonomen Steve Keen har tittat på statistik och tror sig ha funnit …:

… the seven countries that, on my analysis, are most likely to suffer a debt crisis in the next 1-3 years. They are, in order of likely severity: China, Australia, Sweden, Hong Kong (though it might deserve first billing), Korea, Canada, and Norway.

Sverige med på listan alltså.  Hur hänger detta ihop? Det handlar om förhållandet mellan privatskulder och bruttonationalprodukt:

The bottom line is that private sector expenditure in an economy can be measured as the sum of GDP plus the change in credit, and crises occur when (a) the ratio of private debt to GDP is large; (b) growing quickly compared to GDP. When the growth of credit falls—as it eventually must, as growing debt servicing exhausts the funds available to finance it, new borrowers baulk at entry costs to house purchases, and numerous euphoric and Ponzi-based debt-financed schemes fail—then the change in credit falls, and can go negative, thus reducing demand rather than adding to it. 

Ja, det är klart att en ekonomi som i hög och högre grad bygger på privat skuldsättning också kommer att vara känslig. När någon får för sig att ”det här håller inte längre, jag vill inte ge några krediter längre, jag vill ha riktiga pengar” så kan hela bygget spricka. Alternativt att alltför många kommer i situationen att de måste sälja tillgångar för att klara av skulderna, men följande prisras gör att de får ut mindre för försäljningen än vad de själva köpte för en gång – då blir det kris! Kreditflödet stryps, konsumtionen faller, arbetslösheten ökar, och folk undrar hur detta kommer sig.

Nåja, en sak är svår med kriser, nämligen att peka ut när de inträffar. Skuldkris om ett till tre år säger Keen. Det kan börja tidigare, det kan ske långt senare. Om det blir kris är det inte bara interna förhållanden i ekonomin som påverkar, det finns allt möjligt annat också, från lokal- till världspolitik, resursfrågor, klimat etc.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

En tanke på “Sju länder på väg mot nästa kris?”

  1. Regionförstoring enligt Lenin.Jobbiga jävla kommuner, jävla kommunala bostadsbolag, hur skall vi skapa Sverige som en kommun i EU? Vi hittar de dummaste jävlarna och får dem att ta stora lån för besittningsrätt de redan har. De kommer snart att få problem.I sverige löser man problem av det slaget närmast automatiskt numera. Pang bom, alla \”bad assets\” förstatligas per omgående utan så mycket om en notis i Aftonbladet. Vips har man det statliga bostadsbolaget som rår om flest bostäder i hela Sverige.För vilken konsumtion är det som skall falla? Vilken konsumtion håller Sverige på fötter?Ja, inte fan är det kreti och pletis handlande av lågkvalitetsprodukter från Kina i ett \”strip mall\” utanför 100 tusen-staden.Sverige är nog det land i världen som har mest erfarenhet att handskas med bankers problem, eftersom det är i stort sett omöjligt att starta en riktig bank i Sverige, så handlar det om de fyra. När Swedbank hade försnillat massor i bankkraschen och behövde stöd för att inte kånka på sina imperialistiska gentrifikationsprojekt i Baltikum och Ukraina, då ryckte staten ut utan att något väsen i pressen. Ingen gick in och bröt schlagerfestivalsändningarna för att meddela om den \”systemhotande\” krisen.Det är en kris för liberalismen och den fria marknaden, låt den komma, låt liberalerna bygga sovjeten åt oss.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s