Interrobang

Jag lärde mig ett nytt ord häromdagen, interrobang. Detta i en artikel i nättidningen Curie som behandlade skiljeteckens användning i vetenskapliga sammanhang. Men givetvis är kunskap om rätt hantering av skiljetecken viktig för alla som skriver. Man får exempelvis veta vad det är för skillnad mellan : och ;.

Interrobangen kan se ut så här:

Bildresultat för interrobang

(Notera betydelsen av det : som avslutade föregående mening. Kolonet pekar framåt, mot den grafiska symbolen.)

Nu är denna typografiska nyskapelse inte så vanlig. Enlig wikipedian så handlar det om:

ett modernt skiljetecken som används mycket sällan i professionell typografi. Tecknet är en kombination av ett utropstecken och ett frågetecken som har samma innebörd som båda dessa tecken efter varandra, något som används i informell text. Exempelvis skulle Va?! kunna ersättas med Va.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s