Hur göra marxismen attraktiv för kinesisk ungdom?

Det här har jag klippt från Nyhetsbyrån Nya Kinas twitterflöde. Ja, det måste ju vara ett problem hur man pusslar ihop marxism med kapitalism. Visserligen pratades det om marxism med kinesiska förtecken redan på gamle ordföranden Maos tid, men det var nog inte det här han tänkte sig.

Om man tittar på nyhetsflödet i övrigt verkar det inte vara så mycket av marxism i Kinas politik idag, hur långt man än töjer på begreppet marxism. Visserligen finns det tydligen en massa konferenser, akademier och annat i Kina som jobbar med kinesisk marxism (den australiensiske forskaren Roland Boer skriver om detta ibland och verkar finna sig tillrätta i den miljön), men jag känner ändå vissa tvivel. Hur vet man vad som är aktiviteter i Marx’ anda och vad som handlar om att samhällets toppar trixar med ideologin för att kunna fortsätta att vara toppar och ha hela armen nere i syltburken?

Samtidigt är det ju riskabelt att hantera det historiska arvet från Marx och Mao: tänk om en massa ungdomar och arbetare får fel idéer …! Sånt har ju hänt förr. Då kan det bli knepigt för toppgubbarna i fina kostymer. Hur var det gamle Mao sa: ”Det är rätt att göra uppror mot reaktionärerna!”

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

En tanke på “Hur göra marxismen attraktiv för kinesisk ungdom?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s