Segern över Tyskland 1945 firas även i Stockholm

Idag ordnade Svensk-ryska vänskapsföreningen ett möte vid la Mano, Katarinavägen, Stockholm, till minne av segern över den tyska fascismen 1945. Jag var där och tog en del bilder. Och så skulle jag vilja skicka ett djupt känt tack till alla de som kämpade – även för oss. Ännu finns det medaljprydda gamlingar kvar, män och kvinnor som nu är i nittioårsåldern. Snart är de borta. Samt ett ”dra åt helvete” till de kräk som på alla sätt försöker förminska Sovjets roll i den stora segern, och som verkar försöka dra igång ett nytt krig.

PS. En film från firandet av segerdagen, inklusive Myrdals tal. kan man se här.

”Det odödliga regementet” kallas det väl i Ryssland. Människor marscherar med bilder av anförvanter som stupade i det stora kriget. Inte många familjer klarade sig undan förluster. Antalet döda soldater räknas numera till över åtta miljoner, antalet döda sovjetmedborgare till 27 miljoner. – Och även längs Katarinavägen kom ett ”odödligt regemente” marscherande mot la Mano.

Och så ställde de upp sig vid monumentet. Av någon anledning fanns en flagga från ett peruanskt kommunistparti där också. Stämningen var god och det sjöngs, gamla sången Katusja.

En mycket viktig och otäck fråga.

Jag tror det här är föreningens ordförande som inleder.

Och så kom Jan Myrdal, som alltid med en bred skiss över inte bara andra världskriget, utan även över svensk-ryska/sovjetiska förbindelser, första världskriget, propaganda etc. Talet finns på föreningens hemsida.

Lite suddig bild, men jag tror det står ”tankist” på tavlan till vänster. Alltså minnet av en stridsvagnskämpe, väl någon som körde den berömda T34:an.

En flagga till minne av 9 maj 1945.

Trubadur Jan Hammarlund sjöng en rysk partisansång.

Slavisten Stefan Lindgren pratade.

Och uppläsning av en klassisk dikt från kriget.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

En tanke på “Segern över Tyskland 1945 firas även i Stockholm”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s