Livet blir äldre

Flercelliga organismer började plötsligt myllra här på jorden för drygt 500 miljoner år sedan. Det var ‘den kambriska explosionen’. ”Kambriska explosionen kallas den kraftiga ökningen av komplext, flercelligt djurliv under en relativt kort period i början av kambrium för cirka 540 miljoner år sedan.”

Men om det nu är så att flercelliga organismer fanns en miljard år tidigare så verkar det hela inte så plötsligt längre, utan snarare resultatet av en mycket långvarig process.

Chinese scientists have found fossils of the world’s oldest known multicellular organisms, dating back as far as 1.56 billion years, nearly 1 billion years earlier than previous estimates of the start of multicellular life.

Dessa tydligen rätt enkla organismer levde i de tidiga ‘Mesoproterozoiska haven’, något som jag aldrig hört talas om. Alltid lär man sig något nytt. Evolutionen tycks ha gått långsamt i början för att sedan accelerera. Och hur kommer den att fortsätta? Resultatet av den kambriska explosionen var att det bättre organiserade livet klev upp ur haven och blev landlevande. Kan man tänka sig en process som går åt andra hållet? Och vad betyder den här upptäckten för spekulationerna om liv på andra planeter? 

Och hur man tänker sig på människans plats i de här perspektiven: den moderna människan har funnits i ungefär 200.000 år. Våra närmre förfäder lullade omkring för kanske 3.000.000 till 4.000.000 år sedan. Jämför det med 1,56 miljard år. 1.560.000.000. Det är en viss skillnad det!

Mer diskussion om, och kritik av, denna upptäckt finns här

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s