Små runda robotar

Robotarna kommer, ta betäckning! Eller klappa dem på huvud kanske, och berömma dem för att de är så söta? I twitterposten ovan handlar det om robotar som används i äldreomsorg i Kina. Tidigare har jag publicerat en twitter från Nyhetsbyrån Nya Kina om robotmunkar i Kina, i slutet av det här inlägget.

Det är en liten figur med trevligt utseende som jag tror är programmerad för att säga lämpliga buddhistiska floskler. Den är nog ‘adorable’ snarare än ‘adorkable’. (Hur vore det med en rejäl proletär-robot som är programmerad med marxismen-leninismen-Mao Zedongs tänkande?)

Hur som helst: ytan är alltid viktig. Även om roboten är full med en massa tråkig elektronik som väl inte gör så många glad så kan man kompensera det genom att ge den ett trevligt skal. Exempelvis som ett rundlagt och godmodigt barn. Sedan är frågan om det räcker? Hur mycket ren mellanmänskliga kontakter kan ersättas av relationer mellan människa och robot innan åtminstone människan börjar tänka att ”det här känns inte riktigt bra”? (Ja, det är klart, är man en ur-sur pensionär kanske det är bra med en robot som man ständigt kan skälla ut utan att den reagerar.)

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s