Läser Lange i sommar (kanske)

Det här är den polske ekonomen Oskar Lange (1904-1965):

Oskar Lange (från Wikipedia)

Lange var polsk marxistisk ekonom av förkrigsmodell som efter andra världskriget deltog i uppbygget av den polska folkdemokratiska staten. I hyllan har jag en tysk översättning av en av hans många böcker.  Originalet heter Ekonomia polityczna, tom 1, först utgiven 1959, och på tyska blir det Politische Ökonomie Band 1. Boken har stått där i många år, i stort sett oläst frånsett de första kapitlen. Nu är den spännande frågan: pallar jag för att läsa hela boken? Den är rätt tjock. Och så är det rätt trögt med tysk text på nära 400 sidor!

I svenska wiki-artikeln står det om den här boken: ”Bland annat med sitt stora verk Politisk samhällsekonomi (1959) gav han polsk ekonomisk forskning en speciell profil som förenade västerländska metoder med marxistiska premisser.” I den engelska längre artikeln påstås det att Stalin (Hitlertysklands besegrare) uppskattade Lange, och att denne var mellanhand mellan Stalin och Roosevelt. Samtidigt undrar jag om Stalin skulle ha gillat Langes ”marknadssocialistiska” idéer. Den typen av ekonomiskt tänkande hade ju börjat titta fram redan omkring 1950 i Sovjet och kritiserades i Stalins sista ekonomiska arbete, Socialismens ekonomiska problem i SSRU från 1951. Stalin tänkte nog ungefär åt rätt håll: marknadssocialismen blev inte bra, tillväxten avtog och till slut kraschade systemet. (Men detta var ju inte enda orsaken! Se det här gamla blogginlägget.)

Ytterligare en artikel ger lite mer upplysningar om hur Lange på trettiotalet tänkte sig socialistisk planering. Detta var alltså i fördatorisk tid, men redan på femtiotalet kunde han börja på att fundera på datamaskiner i planeringen. Vidare styrsystem: jag har svaga minnen av att ‘cybernetik’ var ett begrepp som var i svang i mitten av sextiotalet, och då kanske inspirationen kom från Polen. ‘Återkoppling’ var väl svenska benämningen. Jag använde inte just det uttrycket, men i ett par inlägg på Lindelöfs blogg nyligen beskrev jag faktiskt hur ett system med återkoppling kan fungera med den datoriserade teknik vi har idag (se här och här).

Att Lange såg kopplingar mellan marxistisk och neoklassisk ekonomi förstår jag eftersom de vilar på samma grund: den klassiska nationalekonomin. Men frågan är hur stor affär man skall göra av likheten. Hur som helst, hur lyder den grundläggande definition av ‘politisk ekonomi’ enligt Lange (min översättning):

Den politiska ekonomin eller samhällsekonomin är vetenskapen om de samhälleliga lagarna som reglerar produktion och distribution av materiella varor för att tillfredsställa människornas behov.

Jaha, men tjänster då? – Det kanske kommer fram så småningom? Om jag kommer igenom boken.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s