Pålitliga?

Jaha, nu har presidenterna Putin och Erdogan mötts i Sankt Petersburg. Som av en händelse en stad grundlagd av en rysk tsar som hade vissa synpunkter på turkar … Hur som helst, de båda presidenternas anföranden, samt frågor från pressen, finns här.

Dessutom har det, på brittiskt initiativ, avhållits en telefonkonferens mellan Putin och nya brittiska premiär-damen Theresa May. Undrar vad man säger om det i Washington? Kanske ”we are not amused”.

Det här är intressant:

Theresa May confirmed the participation of the United Kingdom in high-level celebrations of a memorable historical event in late August – the 75th anniversary of the arrival of the first British Arctic convoy in Arkhangelsk, several weeks after Nazi Germany’s invasion of the USSR.

Ovanstående bilder är från presskonferensen

Jag är dåligt påläst, men jag har för mig att de första brittiska konvojerna till Sovjet var militära katastrofer: tyska ubåtar sänkte mängder av fartyg i Norra ishavet 1941. Men det väsentliga i det här sammanhanget är att britterna ställer upp, och inte sitter och tjurar som tidigare i år och förolämpar ryssarna.

Den ryska diplomatin är flexibel så länge inte egna mycket väsentliga intressen hotas. Så jag utgår från att Lavrov och hans slipade folk hittar olika sätt att bygga relationer såväl till EU-avhopparen Storbritannien som till den möjliga NATO-avhopparen Turkiet. Nu har ju turkarna haft mycket skumma saker för sig, bland annat i Syrien, men kanske ryssarna kan få dem att sköta sig bättre. Den civila delen av den turkiska eliten kanske är mer intresserad av affärer med vinst än med kostbara militära äventyr utomlands? Och så kan man ju fråga sig om inte engelsmännen till och från är rätt skumma de också – tänk på Libyen och andra dunkla historier i Afrika! Har Theresa May några idéer om det? Och kan hon i så fall rå på den brittiska motsvarigheten till ”den djupa staten”, de där som sitter i bakgrunden, aldrig har valts, men ändå bestämmer.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s