Ett parti upp, resten ner, i Mecklenburg-Vorpommern

Här har vi svenska anknytningar minsann: i tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern ligger flera ganska svenska områden. Det är staden Wismar, och det är hela Vorpommern. Nå, i praktiken var svenskarna ute ur det här området under tidigt 1800-tal, men på papperet var Wismar svenskt till 1903. Och nu har det varit delstatsval i de gamla ‘svensk-länderna’.

Karta över Mecklenburg-Vorpommern

Hur gick det? – Ungefär som väntat, tror jag. Den här sidan hos der Spiegel ger aktuell statistik vartefter röstsammanräkningen pågår. Alla partier backar, och Die Grüne hänger på femprocentsspärren.

Alla tappar röster utom ett, AfD, Alternative f’ür Deutschland, som seglat in som näst största parti efter socialdemokraterna med minst en femtedel av rösterna. På tal om ‘svenskt’ så heter ledaren för partiet Leif-Erik Holm, och det låter åtminstone skandinaviskt.

Valdeltagandet ser ut att bli 55-60%, vilket är lite bättre än förra valet. Kan AfD ha dragit upp en del tidigare passiva väljare ur passiviteten? Det räcker dock inte för att förklara framgången. Det är inte otroligt att man tagit röster från i stort sett alla de andra partierna, hela vägen från kryptonazister i NPD till vänstern i die Linke, från CDU och socialdemokraterna. De sittande politikerna har fått sig en snyting, och det torde mycket handla om hur Tyskland hanterat strömmen av migranter under det gångna året. Nu blir det högern (eller ‘socialkonservativa’, eller vad man nu kallar dem) som formulerar politiken och driver på. AfD kan utnyttja ett politiskt tomrum som de andra partierna skapat.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s