Den långa marschen 80 år – och dess resultat

Bossen förklarar en del saker för junior. (Kinas premiärminister Li hos Trudeau i Kanada.) Bild från kinesiska regeringens hemsida.

För några veckor sedan var Kinas premiärminister Li på rundtur i Nordamerika och mötte bland annat Kanadas premiärminister Trudeau. Son till gamle premiärministern Trudeau för övrigt. Undrar om det någonstans i detta sammanhang nämndes den person som torde vara världens mest kände kanadensare: Norman Bethune. ”Mest kände” för att gamle ordföranden Mao i en av sina mest lästa skrifter hyllade denne kanadensiske läkare som kom till striderna i Kina och dog där 1939.

1939 kämpade kineserna mot den japanska invasionen. Några år tidigare hade inbördeskriget varit i full gång. I det ingick en av de märkligare händelserna i krigshistorien: den kinesiska röda arméns ett år långa och slingrande reträtt från basområdena i centrala Kina till andra basområden i norr. Det var den berömda ‘långa marschen’. I oktober 1936 kom resterna av armén i mål, och det är således dags för åttioårsjubileum. På kinesiska televisionen finns en nyhetspost som visar lite om hur den långa marschen beskrivs i filmer idag.

Egentligen handlade det ju om ett nederlag, när de kinesiska kommunisterna måste utrymma en del av sina baser och stora delar av armén gick under. Men nederlaget vändes till seger. Tretton år efter att de trasiga resterna kommit till den norra basen i Yenan kunde Mao utropa Folkrepubliken Kina. Och idag åker den kinesiske premiärministern jorden runt som stor boss med välfylld plånbok och en röst man lyssnar till.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s