Kina tar ledartröjan (?)

Sålunda skriver förre utrikes-excellensen Bildt:

Det är onekligen något av en historiens ironi att den som kommer att sjunga globaliseringens lov i Davos blir ledaren för världens största kommunistiska parti. Kinas president Xi Jiping kommer till Davos och talar på tisdag.

Det är alltså på World Economic Forum han skall tala. Här är fulla texten av ett brev som Xi skrivit till en schweizisk tidning inför besöket i Schweiz:

We meet at a time of angst about the prospects of the world economy, growing backlash against economic globalization, and rising populism and trade protectionism. There is a stronger call for revisiting and changing the current paths of development, systems of wealth distribution and models of governance. The direction of the world economy is a subject of heated discussion.

Vad menar Xi med att ändra de nuvarande utvecklingsvägarna, systemen för välståndsfördelning och modeller för styre? Att ha heta diskussioner är en sak, men tänker kineserna nu definitivt lämna den låga utrikespolitiska profilen och kräva att få ställa sig i ledningen?

Det är klart att så länge Kina har nytta av en exportledd ekonomisk utveckling kommer man också att tala för ”globalisering”. I och med utvecklingen i delar av Europa och USA så finns det anledning för de kinesiska ledarna att fundera på utvecklingen och oroas. Missnöje och motstånd märks på många håll. Det kan drabba även kinesiska kapitalintressen.  Vad USA hittar på är ju ganska oklart ännu så länge, även om Trump har pratat en hel del, men håller han ord någorlunda (det kanske man inte skall lita på till hundra procent) så kommer inte hans administration stå i spetsen för globaliseringsligan. Och då får Kina en möjlighet att visa vem som är ledare idag. Samtidigt finns det starka nationalistiska strömningar i Kina, och de kanske kan röra till det för landets ledning om de kommer loss okontrollerat. Kommande år kan bli spännande. Snart en Sidenväg även nära dig!

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s