Kommer Sverige i skottlinjen för ett nytt handelskrig?

Det är bra när man kan plocka ut statistik enligt egna preferenser ur SCB:s databaser. Jag har använt en bas som heter ”Varuimport och varuexport totala värden, bortfallsjusterat efter handelspartner, tabellinnehåll och år”.

Här är handeln mellan Sverige och USA under fem år, 2010-2015. Det sista året hade vi ett exportöverskott på nära 60 miljarder kronor.

För att få lite perspektiv plockade jag fram motsvarande data för Ryssland …

… och för Kina.

Att handeln med Ryssland faller torde vara vårt (regeringens alltså) fel. Om det är samma regerings förtjänst att kurvorna för Kina går upp vet jag inte, men däremot ser handelsutbytet inte så stort ut. Notera att värdeaxlarna på diagrammen har olika skalor, och på den kinesiska diagrammet är det blygsammare siffror än på det USAmerikanska.

Varför lägger jag upp de här diagrammen? – Jo, dels har förre utrikesexcellensen och evige gymnasisten Carl Bildt skrivit om USA-regimens nya inställning till handel, och de personer:

… som satts med ansvar för handelspolitiken.

Här handlar det till större delen om personer som delar presidentens närmast protektionistiska och merkantilistiska agenda med allt vad detta kan komma att innebära.

Det är den ekonomiska delen av den liberala världsordningen som nu sannolikt befinner sig i den mest utsatta positionen.

Uppenbart är att de vill skrota alla multilaterala handelsavtal man kan, och sedan möjligen ersätta dem med bilaterala sådana skräddarsydda för att uppnå någon form av balans i handeln. Och därmed är siktet primärt riktat mot länder som har mer eller mindre betydande överskott i sin handel med USA.

Allra främst är det självfallet Kina. Men i EU har länder som Irland, Tyskland och Sverige betydande överskott i handeln med USA. Vi exportera för ca 90 miljarder kr och importerar för ca 30 med kr.

Kursiveringarna är mina. Fast jag antar att länder som Sverige är för små i sammanhanget för att orsaka så mycket uppmärksamhet när Washington tar uti med handels(o)balansen. Den verkliga kolossen och fienden är Tyskland vilket Pål Steigan påpekar i sin blogg. Men det är klart, med en dokumenterad fientlighet mot the Donald från Löfven-regimen så … tja, man vet inte. Det kan komma någon sur reaktion åt vårt håll också.

Det finns två saker här att fundera över: dels hur ser handeln ut i stort, och kan ett tapp åt ett håll kompenseras någon annan stans? Vi tar den första frågan med ett diagram som visar export och import mellan Sverige och resten av världen:

Här är tiden längre, 2000-2015. Under hela den tiden har Sverige haft överskott i utrikeshandeln. Det kan också uttryckas som att resurser som kunnat användas för aktiviteter här hemma i stället har skickats ur landet. En tumregel för handel är annars att man exporterar för att kunna importera, alltså att utrikeshandeln bör gå ungefär jämnt upp. Nu krymper gapet, så vi får se om idealet uppnås.

Andra frågan. Angående Ryssland så har ju svenska regimen hejat på en politik som gör att Ryssland vänder sig bort från västra Europa, ökar sin handel med andra områden i stället, samt bygger ut sin egen industri för att slippa sanktionspolitiken. Det är alltså inte säkert att det blir ett jätteskutt i handeln när sanktionerna tas bort. Förutsättningarna för utbyte har ändrats, och ryssarna kommer säkert ihåg även framöver vilka som varit dumma mot dem.

Vad kan kan minnas nu har Sverige åtminstone inte trampat på så många kinesiska tår på senaste tiden, så ur den synpunkten kanske det finns möjligheter även framöver. Men det hänger nog på att Sverige hänger på sidenvägsprojektet OBOR. Och jag vet inte om Löfvenregimen är förutseende nog att fixa en sådan sak. Annars antar jag att såväl råvaror som högteknologi är något kineserna kan tänkas köpa här – risken kanske är att de inte bara köper varorna utan produktionskällorna också, och betalar med $ med tvivelaktigt framtida värde. Och även om Kina och EU är intresserade av att stärka utbytet när handeln över Atlanten är osäker så är frågan hur starkt Sverige kommer att hävda sig i det sammanhanget.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

9 reaktioner till “Kommer Sverige i skottlinjen för ett nytt handelskrig?”

 1. De direkta balanserna mellan olika länder är en sak, men idag är det så utspritt att den slutgiltiga balansen kan vara helt annat. Som iPod för några år sen, färdig iPod (tillverkningskostnad ca $180) exporterades från Kina till USA men endast $3-5 var tillförda i Kina. De dyra delarna kom från typ Japan, Sydkorea eller Taiwan.Så tidigt som i slutet av 90-talet bedömdes 1/3 av all global handel vara inom stora bolag. Troligen ännu mer nu. Låt säga en Volvo är bara till 15-20% tillverkad här, en stor del är troligen Tyska underleverantörer. Här är ett perspektiv, från en av de som skapade MMT. Länken ska starta 33:21, det är en lång intervju som i sig är intressant. Efter ett par minuter kommer varför det inte blir balanserad US handel.Wray säger att som det är nu ställs tar man runt om i världen på sig skulder i USD, kanske inte primärt stater men i privat sektor. För att underhålla detta behövs USA:s handelsunderskott för att underhålla systemet. Som han menar det är bortom Trump eller någon annan presidents makt att fixa. Alla andra kommer att strypa sina ekonomier för att fortsätta ha överskott för att kunna sköta sina dollarskulder. Trump verkar inte förstå hur det fungerar, andra tjänar USD på sina handelsöverskott. Vad är det USA ska tjäna om de skulle ha överskott? USD saknar all mening, de är monopoltillverkare och kan tillverka så många de vill. Eller vill han samla Peso, Renminbi etc på hög? Tror han att andra länder ska samla in guld för att handla av USA?Trump är oerhört mycket okunnigare och dummare än man kunnat föreställa sig. Hans barnsliga twittrande är avslöjande om hans intellektuella förmåga. Det är ganska skrämmande att en så dum person blivit USA:s president. Kan tänka mig att Putin, Kina, Indien tittar med förundran på vad som pågår.

  Gilla

 2. Sverige har ju varit ett av de länder som sålt sig mest helhjärtat till nyliberalismens dogmer på alla områden. Det är sen länge fritt fram för vem som helst att köpa upp allt i Sverige. Trots långvariga mycket stora exportöverskott har vi i praktiken inga utländska fodringar. De har varit negativa eller +-0. Ser man på Net international investment position (NIIP) https://s26.postimg.org/g3pjifn5l/NIIP_Sv_Ge_Dk_Ne.pngAtt jämföra med Japan som har +85% relativt BNP i internationella investeringar. Jag kan inte det här, det kanske finns någon bra förklaring. Eller kanske det beror på att våra överskott inte i slutändan landar här.Men det har nog ingen betydelse, feminism, HBTQ, genus och identitetspolitik som är det viktiga. Det är nog sådant som imponerar på härskarna i Iran.Trump verkar inte förstå att det är USA som är vinnaren när de kan köpa från resten av världen för USD tillverkade ur tomma intet. Det är förstås inte strategiskt klokt att avhända sig all produktionsförmåga inom strategiska områden. I praktiken fungerar det som med tidigare imperier, periferin avstår till centrum för dess konsumtion. Får de typ pax romana/americana i utbyte kan det kanske även vara till gagn för dem. USA behöver inte sätta igång handelskrig för att få folk sysselsatta i vettiga arbeten och löner, det är helt ett internt problem för dem. De har dessutom friheten att acceptera nyliberalismen till vilken grad de vill, vilket inte fattiga länder har. Frågan är hur länge Trump blir kvar. Det är fråga om han inte är till mer skada för corporate America än nytta.

  Gilla

 3. Att USA parasiterar på resten av världen är ingen nyhet! Nyheten är att man numera har en president som inte begriper detta utan tror att jobben ska komma tillbaka till USA bara man slutar importera. Problemet är att USA avvecklat sin industri till stora delar och det tar årtionden att bygga upp kapaciteten igen, och inte bara detta, utan man måste bygga upp den totalt förfallna infrastrukturen igen för att klara av återindustrialiseringen dvs vägar, järnvägar, kraftverk, riktiga skolor som utbildar folk till jobben m.m. Sådant tar åratal! Jag tror inte Trump inser hur djup krisen i USA verkligen är eller var hans babbel bara tom retorik för att väljarna skulle rösta på honom? Och visst trycker USA upp dollar med en frenesi som saknar motstycke, frågan är väl bara hur mycket dasspapper(dollar) världen kan absorbera innan man kommer på att dollarn är värdelös i praktiken? Som det är nu låtsas alla som att en dollar är värd 9kr medan verkligheten är helt annorlunda. Trump spelar ett farligt spel för sjunker värdet på dollarn till vad den egentligen är värd så blir importen dvs det mesta oändligt mycket dyrare för den vanliga USA-medborgarna som redan håller på att sjunka djupare i fattigdomsträsket. Med en verklig arbetslöshet på ca 24% och över 50 miljoner människor som är beroende av \”foodstamps\” för sin överlevnad så är det upplagt för bistra tider på andra sidan Atlanten, och dessvärre för resten av världen, som gjort sig beroende av parasiten. USA som är ett land som exporterar undermålig krigsmaterial och GMO-förgiftade livsmedel till utlandet måste alltså hålla igång kriser och krig för dollar anses fortfarande (av någon obegriplig anledning) vara bra att ha i kristider och då ser USA givetvis till att det är permanent kris i världen hela tiden. Man undrar ju hur länge man ska kunna skjuta upp kollapsen i världsekonomin men så länge alla sitter någorlunda still i båten så länge kantrar den inte…troligtvis så är det Kina som till slut kommer att hålla i bödelsyxan och sänka USA och EU följer med i fallet. Eller kanske det är Italiens ruinerade banker som kommer att välta lasset, vem vet…Benny

  Gilla

 4. Trump är nog lika dum som han ger intryck av, det brukar vara så, det är inte en fasad som döljer något smartare. Andra presidenter har iofs sagt lika dumma saker men dolt det i ett mer verserat språk. Gore Vidal kallade Bush II för ”our boy president”, man skulle kunna säga att de nu fått ”their child president”.Trump:“I understand things, I comprehend very well, okay, better than I think almost anybody.”USA har nu troligen värdens “smartaste” som president. Och det är ju tur när Obama gett efterträdaren en utökad verktygslåda för att kunna hålla ordning på folk och fä.Obama's Legacy Is A Dictator's Toolkit

  Gilla

 5. Tack, här har det kommit in en hel del intressanta synpunkter på olika aspekter av USA:s tillbakagång. Några från mig:- Jag tror inte Trump är 'dum' i betydelsen ointelligent. Han är förmodligen åtminstone smartare än många i den förra administrationen, och hade han varit dum i vanlig mening hade han nog aldrig kommit så här långt.- Även om Trumps affärer handlar om nöjesindustri och fastigheter borde han ha lite insikter i tillverkningskedjor som går över flera länder. Fattar han inte det skjuter han sig (USA) i foten.- Eftersom det inte är någon kinesisk konspiration (om man inte med det menar att deras valuta kan vara undervärderad) som drar bl.a. USA-kapital att investera i Kina för återexport till USA, så måste det vara svårt för Trump att ändra detta. Det är ju det egna kapitalets vinstbehov som är det avgörande. Kapitalet drar dit vinsterna kan skapas. Är det möjligt att återskapa önskade vinstnivåer i USA?- USA har alltså ett överläge vad det gäller att producera pengar och tvinga andra att använda dessa, men den eran verkar nu vara på väg mot slutet. Andra stater övergår till egna valutor för att handla inbördes. Kinesiska yuan är nu en internationell reservvaluta. Kina och Ryssland verkar vara på väg att bygga guldbaserade valutor etc. Tyskland tar hem sitt guld från USA. Hur är det med svenska guldreserven förresten? Det behöver inte bli en blixtsnabb krasch för dollarn, men på sikt verkar den riskera ordentlig försvagning. Det ger dyrare import och möjligen skulle detta kunna gynna hemtagande av viss produktion. Men det beror alltså nog mer på vilka vinster bolagen vill ha, och mindre om vad Trump vill.- Trump har ideer om återuppbyggnad av förfallen infrastruktur. Det är kanske en av de mer intressanta detaljerna i hans program, samtidigt som utförande och finansiering ser konstiga ut. – Det kanske blir Deutsche Bank som fungerar som tändhatt för nästa ekonomiska explosion.- Och så andra funderingar, i all oändlighet …

  Gilla

 6. /lasseBli president är en institution. Det kostar miljontals dollar och sysselsätter tusentals. Sedan runt en president svärmar en hel stab med tjänstemän.När jag ser en skådespelare, eller en korkad president, då tänker jag att nu tar tjänstemännen över.Trump håller vallöfte efter vallöfte. Såklart apparaten kring honom var klara över att vissa dekret skulle slås ned i rätten innan de gjorde det. Det enda Trump gör är att sätta sin kråka på papper som tjänstemän slavat över.

  Gilla

 7. Varför exporterar en nation varor? För att kunna köpa varor utifrån. Att ha ett exportöverskott är således en sorts självexploatering, man kränger grejer utomlands i utbyte, ja, mot vadå? Emot papper med ett värde som idag är väldigt löst kopplat till något alls. När det gäller exportöverskott så är Sverige bäst i klassen. Vi ägnar oss åt extrem självexploatering, papperslapparna med osäkert värde, det används av ett fåtal personer och banker till diverse finansiella äventyr ute i världen. Genom vår statskapitalism, så ägnar sig även staten åt sådan äventyr.Men om man importerar mer än man exporterar, ja, då exploaterar man arbetare och naturresurser utanför ens lands gränser. Man sitter på sitt feta arschle och äter mat andra odlat och ger papperslappar i utbyte.Om man då till exempel sitter på världens reservvaluta, så har man en möjlighet att urholka värdet på de papperslappar man ger i utbyte för att exploatera andra länders arbetare och naturresurser. Vissa gör det också, i ganska extrem omfattning.Om vi tittar på denna fina bild över USAs handelsbalans, så ser vi hur deras välstånd byggts. Genom att exploatera hela världen i utbyte emot pengars vars värde man har större kontroll över än resten av världen (tänk på att FED inte följer lika extrema regler som den svenska riksbanken). Vi ser att sedan den nyliberala eran tog fart, så har USAs exploatering av resten av världen accelererat med en rasande fart. Där har du hela förklaringen till det amerikanska välståndet. (Om de ändå kunde importera infrastruktur så hade de haft guldvägar.)Planen resten av världens nationer verkar ha är att om man proppar besten nog full, så kommer hen sprängas till slut.https://imgur.com/gallery/ebnJcyo

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: