En dag när forsythiorna hade börjat blomma

På förmiddagen konstaterade jag att nu står forsythiorna där med sina gula blomkaskader på ännu kala grenar. Åkte färjan över Riddarfjärden. Promenerade i vårvädret.

På eftermiddagen hade jag radions P2 påslaget. Plötsligt började något som lät som en förvirrad nyhetssändning – jag trodde att det var reklam för något kommande dramatiskt program. Efter en stund gick det upp för mig att det inte var påhitt, det var riktigt, det hade just hänt, det stod att läsa på SR:s hemsida. Nu har det hänt, det som man kunde befara.

Om man inte tillhör dem som omedelbart ”vet” utan att behöva ta in så många hårddata så är det mycket som ännu är oklart. Människor har dödats och skadats när någon har använt en lastbil som mordvapen i Stockholm. Men motiv och vem förövaren är, det vet vi inte. Och därför går det inte att säga tvärsäkert att det är en mentalt sjuk person eller någon som har andra motiv för sitt handlande. Det fanns folk som blev mycket glada när bomberna smällde i Oslos regeringskvarter. En islamistisk bomb, tack för det … tills det blev känt att bombaren var en norsk antiislamsk gutt. För några år sedan var det en rubbad man som mejade ner folk med sin bil i Gamla stan, utan några religiösa motiveringar så vitt jag vet. – Nu är det väl rätt troligt att det var en religiös extremist som var i farten på eftermiddagen idag, men det är lugnast att vänta med tvärsäkerheten tills vi vet.

På kvällen gick jag ut för att köpa lite frukt. Det var ovanligt mycket folk på Hornsgatan. Jag hoppas någon framtida utredning kommer att klargöra hur nödvändigt det var att stänga av kollektivtrafiken på det sätt som gjordes. Fanns det anledningar till det, som misstankar om attentat mot tunnelbanan i stil med vad som hände i Sankt Petersburg nyligen, eller klämde polisen till med detta ”för säkerhets skull”?

På tal om Sankt Petersburg: Ryssland står i fronten i kampen mot islamismen, men får mest skit av det från våra medier. Terrordåd i Ryssland (som det i skolan i Beslan, med bortåt tusen drabbade varav många barn, ett av de värsta fallen av islamistisk terror) orsakar inga stormar av sympati och deltagande med offren här i det liberala väst. Det är ju bara ryssar som får skylla sig själv … . Och det där med Puuuuutin … en attityd som straffar sig när terrorn sprider sig. Möjligen tror fortfarande element i ”den djupa staten” i USA m.fl. skurkstater att det går att dirigera terrorgrupper mot Ryssland och Kina utan att själv riskera något. Det är en livsfarlig taktik. Här rör det sig om människor som inte går att kontrollera, som har sina egna dagordningar. Det mest grundläggande bör vara att inte ge politiskt, ekonomiskt eller militärt stöd till grupper som sysslar med religionskrig.

Många på Hornsgatan verkade glada, skrattade, pratade, log. Ingen verkade chockad. Det enda kristecknet var att det var ovanligt många människor som gick.

Färjan gick ännu över Riddarfjärden såg jag. Den enda fungerande offentliga kommunikationen i centrum av rikets huvudstad.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s