Systerskap och falsk matematik

En del tycker det är toppen med systerskap. Alla kvinnor har samma intressen. (Man kan ju hävda ‘broderskap’ för alla män – ”frihet, jämlikhet och broderskap” – men det finns de som hävdar att det är si och så med dessa fina (med)borgerliga värden.)

En dam på Svenska Dagbladet skrev igår om hur det krånglar till sig med systerskapet. Utgångsläget kan vi nog bortse ifrån, eftersom det förutsätter ett förindustriellt samhälle med just ‘systerskap’. Undrar om tanterna som bokstavligen slogs om bästa platsen i kyrkan för några hundra år sedan, eller adelsfröknar och mjölkpigor, ens hade fattat vad ‘systerskapet’ handlar om?

Men det är slutet av artikeln, den som beskriver nutiden, som är intressant:

Kvinnor på 2000-talet är annorlunda jämfört med en äldre generation. … faktum är att fler och fler kvinnor lyckas nå toppen. De har hög utbildning och toppjobb. Att klättra på karriärstegen är inte bara möjligt utan uppmuntras.

Det ökande antalet kvinnor i toppen av hierarkin innebär att ansvaret för hushållet i tilltagande utsträckning flyttas över till andra kvinnor.
I dag är det många kvinnor som arbetar med att utföra uppgifter som de brukade göra i sitt eget hem, exempelvis barnomsorg och städning. De hade samma arbetsuppgifter i sitt eget hem men utan lön, och arbetet räknades inte in i bruttonationalprodukten, BNP. I dag är de en del av ekonomin.

Vi har skapat ett samhälle där högre utbildning och karriärambitioner blir självklara vägval för kvinnor. Men samtidigt som vi hyllar kvinnor som river barriärerna på toppen så talar vi sällan om det faktum att den nya kvinnliga elitens framgångar är beroende av framväxten av en ny, ofta lågbetald, tjänsteklass. Vad betyder detta för existensen av ett allomfattande ”systerskap”?

Vad lär vi oss av detta? – Förslagsvis följande:

Kapitalismen gör allt fler verksamheter till lönearbete, samt
här uppstår en klasskillnad som är den vanliga inom kapitalismen.

De här två grupperna är lika lite ‘systrar’ som de manliga knegarna är ‘bröder’ med toppfräsarna på jobbet. I artikeln framställs de inte som kapitalister, men det handlar om människor med höga positioner och höga löner som på en glidande sociologisk skala torde ligga närmre den kapitalistiska än den proletära polen.

Gamle Peps Persson uttryckte det nog ganska bra i låten ”Falsk matematik” (finns på Spotify): 

Fru Wallenberg putsar naglarna
och fru Svensson skurar golv

Och det är ju en viss skillnad. Det kan bli klasskamp. ‘Skurkärringen’ kan sopa till överklasstanten med svabben!

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

2 reaktioner till “Systerskap och falsk matematik”

  1. Fin artikel men vilka är de i riksdagen som beslutat om utvidgade RUT-avdragoch vilka är de sedan som verkligen kan sopa in dem…?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s