Den osynliga renskötseln (lästips)

För nästan en månad sedan hade jag en bloggpost om en tilltänkt ny järnväg från norra Finland upp till norska Kirkenes vid Ishavet. Den skall vara en länk i de nya handelsvägar som byggs mellan östra Asien och Europa.

Det finns många saker att tänka på i det här sammanhanget, bland annat: vad händer när en järnväg dras genom områden där samer idkar renskötsel? Det är ämnet som inleder en lång artikel på Pål Steigans blogg, Den usynlige reindrifta.Värd att läsa för den som intresserar sig för den här sortens frågor – vad det svenska storsamhället gör i svenska delen av samelandet exempelvis.

Jo, artikeln är på norska, men jag tycker inte att det är så knepigt att läsa den. Måste bara slå upp ett ord, nämligen sau. Det betyder ‘får’ (bää, alltså).

Det här är möjligen det första konstnärliga försöket att avbilda en ren, från 1555. Man kan utgå från att konstnären aldrig sett en levande ren. Tre horn?

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

2 reaktioner till “Den osynliga renskötseln (lästips)”

  1. Har inte ännu hunnit läsa norska bloggartikeln men skulle ändâ vela dela med mig tvâ dikter av Paulus Utsi, som imponerat mycket pâ mig:SARGAT ÄR RENENS LANDI bitar är renens landskogar, höjder sönderslitnaVägar skär sâr i markernaTräden, lavens skyddhar huggits nedRenen har förlorat sitt naturstrâkandas okänd luktföljer ej längre naturens färdvägSTRANDLÖS STRAND – ur Relikter frân en svunnen tidJag förstâr ingentingSjälen är nedtrycktSe dig omkring!Hela boplatser är bortaFrämlingar har dränkt demDeras behov är gränslöstStâr vid en strandEn strandlös strandSe dig omkring!Gamla stränder finns inte merFrämlingar har tagit demDeras behov är gränslöstJag ser människors kampI det öppna vattnets stormSe dig omkring!Den rätt som var vâr finns inte merFrämlingar har tagit denDeras behov är gränslöstDe som gick före ossVar ett uthâlligt släkteSe dig omkring!Främlingar kränker ossDeras behov är gränslöst

    Gilla

  2. Ja, som någon sa (om jag minns rätt): I Lappland är det Vattenfall som är lagen. Det är ju inte ens \”vildmark\” däruppe, det kan snarare kallas kulturmarker som är mycket äldre, men annorlunda utnyttjade, än här söderut i Sverige. Tack för dikterna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s