Spridda tankar om Myrdal (grattis!), fosterlandet, etc

Idag fyller Jan Myrdal år igen. Det har han gjort sedan 19 juli 1927. En gammal man med oöverträffade erfarenheter och kunskaper, och som inte är rädd att säga ifrån. Det gör att han naturligtvis är avskydd av den lumpen-vänster (om än med akademiska meriter ibland) som, för att tala med gamle ordföranden Mao ”pissar och skiter på folket” – detta på tal om en storpamp i Kina på 1950-talet.

Häromdagen damp ett nummer av Clarté ned i brevlådan. De försöker värva tillbaka tidigare prenumeranter. Nja, det får nog vänta. Deras aktiviteter vad det gäller Myrdal är inte så snygga, så där borde rejäl självkritik publiceras. Eller åtminstone någon notering om att Myrdal är gammal nog att själv avgöra var han vill ha sina artiklar publicerade utan att fråga kidsen om lov, och att ett världskrig (som vi var nära ett tag och som ännu är en möjlighet) är något av det värsta som kan hända.

En referenspunkt som Myrdal gissningsvis skulle uppskatta (men inte lumpen-kidsen) är Bibeln. På tal om migrationsdebatten och dess ibland mer absurda uttryck kom jag att tänka på ett av de tio budorden. Så här säger Bibel 2000,  2 Mos 20:12:

Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.

 I 1917 års översättning heter det:

Hedra din fader och din moder, för att du må länge leva i det land som HERREN, din Gud, vill giva dig.

Och därmed lär väl budskapet vara klart. Jag funderade på tolkningen av det här. En variant skulle vara att ”din far och mor” är det samhälle som skapat dig under många generationer. Det måste du vara aktsam om, annars finns det en stor risk att du förlorar det – och dessutom utan att vinna något annat. Man kan också uttrycka det som att det inte är bra att såga av den gren man sitter på, eller rötterna som håller trädet uppe. För då kanske ”Gud”, som kan tolkas som globalisterna, Hegels världsande eller någon annan företeelse, ger landet till någon annan.

Utan att gå för djupt in i detta kan man säga att globalister, liberaler, flyktingaktivister och liknande inte bör tillåtas hantera sågar i närheten av det träd vi sitter i.  För oss etniska svenskar finns inget annat träd att sitta i. Gör vi fel kommer ingen att rädda oss. Överklassen må betrakta fosterlandet som något man kan uträtta sina naturbehov på, men för den absoluta folkmajoriteten är inställningen en annan. Hoppas jag.

Som bilaga lägger jag till en kommentar som jag publicerade till den här bloggposten. Det handlade om kritik mot sverigedemokraterna. Det finns mycket att kritisera i detta parti. Men en kritik som är uppenbart osaklig kommer inte att fungera annat än på de redan frälsta. De andra kanske inte säger så mycket, men när/om de lägger sin röst i höst ..?

Läs gärna hela bloggposten och tänk lite själv. Och här är vad jag skrev som kommentar. Undrar om inte min notering om lokal identitet (skånske Björn Söder) är rätt ovanlig i diskussionerna. Själv är jag rätt klar över mina rötter. Bieler som nämns är alltså Paula Bieler – svensk medborgare, men kanske också polack/jude?

SD tävlar med liberalerna om att vara Sveriges mest ”Israelvänliga” parti. Det är kanske lite svårt att få ihop med SD:s nazistiska rötter även om den israeliska regimen i praktiken kanske är av åtminstone liknande skrot och korn?

Några nuvarande och tidigare ledare i partiet har ”judiska rötter” (bröderna Ekeroth, Bieler). Har någon kollat med ex.vis Bieler hur hon själv ser på sin identitet vid sidan av medborgarskapet?

Frågan om stora projekt (vindkraft, gruvor) skärps inom det samiska området i Sverige. Skall samerna ha rätt till dessa områden i kraft av att vara urfolk med egen identitet, eller skall de förklaras som vilka svenskar som helst och därmed inte ha dessa rättigheter? Då kanske vi kan hålla med de turkar som hävdar att det inte finns några kurder, bara ”bergsturkar”?

Kan exempelvis Söders inställning hänga samman med att han är från en landsdel med ganska stark egen identitet och då kan förstå att andra tänker åt samma håll, medan ett stockholmsliberalt gytter av diverse lösa individer från olika håll inte har samma kulturella ryggrad utan lydigt hoppar när globalkapitalet ropar ”hoppa”?

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

9 reaktioner till “Spridda tankar om Myrdal (grattis!), fosterlandet, etc”

 1. Det var mycket pOch sedan är det ju klart som korvspad att religiösa texter kan tolkas hur som helst beroende på vad man vill en gång och det är svårt att instämma med allt som skrivs här. Nu bara en enda kommentar och bibelcitat, som skulle kunna utvidga debatten. Kanske skulle utdrag ur någon mer ursvenskt skrift få mer gehör här men för tillfället får det räcka med Bibel-citat, trots att denna skrift väl inte direkt är etablerad på etniskt svenska grunder. \”Främlingen som bor hos er skall räknas som en infödd bland er, du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är Herren, er Gud.\” 3 Mos 19;34 Sedan är det ju klart som korvspad att religiösa texter kan tolkas hur som helst för att få dem att understryka det man själv vill ha sagt och se förverkligas. Och detta finns det ju ett otal exempel på ute i världen…

  Gilla

 2. Det var mycket pOch sedan är det ju klart som korvspad att religiösa texter kan tolkas hur som helst beroende på vad man vill en gång och det är svårt att instämma med allt som skrivs här.Nu bara en enda kommentar och bibelcitat, som skulle kunna utvidga debatten. Kanske skulle utdrag ur någon mer ursvenskt skrift få mer gehör här men för tillfället får det räcka med Bibel-citat, trots att denna skrift väl inte direkt är etablerad på etniskt svenska grunder.\”Främlingen som bor hos er skall räknas som en infödd bland er, du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är Herren, er Gud.\” 3 Mos 19;34Sedan är det ju klart som korvspad att religiösa texter kan tolkas hur som helst för att få dem att understryka det man själv vill ha sagt och se förverkligas. Och detta finns det ju ett otal exempel på ute i världen…

  Gilla

 3. Ursäkta men kommentarfunktionen stuvar om texten, så att den blir föga läsbart förståelig till en början.\”Det var mycket på en gâng. Nu bara en enda kommentar och bibelcitat, som skulle kunna utvidga debatten. Kanske skulle utdrag ur någon mer ursvenskt skrift få mer gehör här men för tillfället får det räcka med Bibel-citat, trots att denna skrift väl inte direkt är etablerad på etniskt svenska grunder.\”Främlingen som bor hos er skall räknas som en infödd bland er, du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är Herren, er Gud.\” 3 Mos 19;34Sedan är det ju klart att religiösa texter kan tolkas hur som helst för att få dem att understryka det man själv vill ha sagt och se förverkligas. Och detta finns det sorgligt nog ett otal exempel på ute i världen…\”

  Gilla

 4. Nå, nu finns det ju ingen mytisk utländsk bakgrund för svenskarna som någon tror på längre. Vi kan betrakta oss som urbefolkning i nordvästra Europa. Dessutom har Sverige inte varit ogint med att ta emot invandrare under många år, som arbetskraft eller flyktingar. Via socialsystemen så har de räknats \”som en infödd\” hos oss. På det sättet har man kunnat undvika invandrarslum. Men det fungerar inte längre, inte när det handlar om väldigt många människor. Får svensken välja mellan fler invandrare och alltmer strypta socialsystem och andra negativa företeelser, alternativt att dra ner på invandringen … tja, vad blir valet? Saken blir ju inte lättare av påståenden som migrationsaktivister gjort tidigare, men som inte stämt. Nu slår de tillbaka.

  Gilla

 5. Håller med om att det nu är mycket viktigt och nödvändigt att göra något åt grupper och individer, av utländskt ursprung eller ej, som använder våld och sprider skräck runtomkring i landet och ute i världen. Det syns mig emellertid vara ytterst farligt att generalisera och börja dela upp befolkningen i olika grupper enligt ursprung och betrakta svenskarna som en etniskt \”renrasig urbefolkning\” och sedan diskriminera andra befolkningsgrupper, och då t.o.m. samer, och ge dem mindre eller inget inflytande alls på hur samhället fungerar eller skulle fungera. Såvitt jag vet och har förstått vår historia, så satt vi \”götar, svear m.fl.\” inte som frön eller embryon under de olika istiderna, för att sedan dyka upp som enhetlig svensk urbefolkning när isen började smälta bort. Mina historieböcker berättar snarare om invandring söderifrån och en del från Norges nordkant, som sägs ha legat isfri… För att nu inte tala om efterföljande tiders historiska utveckling med \”blandäktenskap\” av olika slag till följd av t.ex. vikingarnas rövartåg ute i världen. Det var inte bara dyrbart gods de förde med sig hem efter sina resor; de tog ju slavar-slavinnor också. Och inte ens svenska kungahuset är ju av helt \”etniskt svenskt ursprung\”, som om nu det skulle vara ett viktigt och acceptabelt kriterium… Vi vet ju redan vad \”ren ras – politik\” gett som fruktansvärd utveckling, inte minst i Europa!

  Gilla

 6. Vaddå dö, värdelös och utan saknad, etc….? Det är väl ändå inte detta det är fråga om? Enligt mitt förmenande är det absolut inget problem med att vara svensk och vilja vara det m e n det finns ju många olika sätt och seder o bruk att vara svensk på och det måste man väl också kunna acceptera och integrera. Att vilja börja rangordna människor enligt någon slags ursprunglig etnicitet e.dyl. och ge dem olika rättigheter och skyldigheter i samhället, det tycks mig ytterst problematiskt och oacceptabelt. Vi hade ju förr ett tydligt klassamhälle, där det var skillnad på folk och folk och som ännu inte försvunnit, och man skall väl nu inte falla för frestelsen att skapa ytterligare \”underklasser\”…? De problem som finns med våld, orättvis socialhjälp, bostadsbrist o.dyl. måste väl ändå kunna klaras av på mer demokratisk väg och utan allmän \”etnisk ursprungsdiskriminering\”. För detta behövs nog ett bra mått av mänskligt samarbete och det kanske är där det brister numera i vårt alltmer individualiserade, framgångsinriktade, isolerande och likriktat masskonsumtionssamhälle, eller? Undrar just vad någon som Marx nu skulle ha sagt om detta…

  Gilla

 7. Medborgarskapet är det viktigaste skydd jag har, med sina rättigheter och skyldigheter. Somliga medborgare har dessutom extra rättigheter pga språk, kultur, personliga svårigheter. Det är en sorts \”rangordning\” som inte säger att andra är underlägsna, eller för all del överlägsna, däremot att de inte är svenska medborgare och inte kan begära samma rättigheter (skyldigheter är det väl överhuvud taget inte fråga om). Det larmas om att \”ställa människor mot varandra\”, men det är vad som sker i budgetförhandlingar på alla offentliga nivåer utan att det pratas om \”lika värde\”. Sverige som välordnat samhälle har råd med att ett mindre antal medborgare av otur i livet eller fel leverne inte kan bidra till det allmänna, utan måste själva ha bidrag, men när detta sträcks ut till allt större grupper fungerar det inte. Då får man välja mellan att riva de sociala skyddsnäten, alternativt att se till att bidragsgruppen inte fylls på med icke-fungerande individer utifrån.Samtidigt som brandmännens insatser mot de stora skogsbränderna hyllas av vanligt folk kastade ligister i Uppsala återigen sten på brandmän. Ergo: det är skillnad på folk och folk. Eller folk och ligister.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s