Faran i att överdriva

De nog inte helt pålitliga USAmerikanerna påstår att de eliminerat en grupp IS-folk som förberedde attentat i Saudiarabien, USA … och Sverige. Det kan vara så, men jag tror det kan finnas källkritiska frågor här. Det är därför jag skriver ”nog inte helt pålitliga”.

Men slutet av en artikel  i Svenskan i detta ärende innehåller en intressant reflexion som jag funderat på länge, särskilt sedan hela regionen stängdes igen efter lastbilsattacken på Drottninggatan. En forskare som heter Aron Lund säger att:

… reaktionerna efter terrordådet i Stockholm förra året – som bland annat ledde till kraftiga politiska åtgärder – kan göra Sverige till ett lockande mål för IS. Han menar att vissa av reaktionerna från politiker, myndigheter och medier var överdrivna, vilket kan gynna terroristerna.
– Om de kunde skapa så mycket politisk- och medial röra med en relativt liten attack, vad skulle då hända om de lyckades spränga ett ännu större mål inför valet? Det skulle verkligen sätta snurr på svensk politik, vilket är vad de är ute efter, säger han

Just det, det visade sig att en väldigt liten och billig operation kunde få myndigheterna att lägga ner all kollektivtrafik i en region med bortåt ett par miljoner människor. (Fast jag tror att den lilla färjan över Riddarfjärden gick hela tiden, någon kanske missade att den kunde vara full av jihadister?) Är detta vettigt? Bör man säga till terrorister, eller deras bakom-ridån-uppdragsgivare, att ”säger ni bara ”bu”” så blir vi skrämda från vettet och springer som yra höns?

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

10 reaktioner till “Faran i att överdriva”

 1. Man har ju tappat driv i sitt Syrien narrativ och den samlade svenska median har låtsas som det regnar länge nu. Så amerikanerna fick ju rycka ut för att säkra opinion för fortsatt närvaro av koloniala invasionsstyrkor i Syrien.Men gemene man är dum nog att tro att terrordåden i västvärlden planeras vid fronten i Syrien.Nejdå, de som \”groomade\” Akilov till terrorist satt nog på tryggt avstånd från fronten.

  Gilla

 2. Svenska media kanske liknar hur de sovjetiska uppträdde under den sämsta stagnationsperioden: när det händer något som inte stämmer med den anbefallda berättelsen så håller man tyst. Därmed blir det svårt för den allmänhet som bara har tillgång till dessa media att förstå vad som händer i Syrien (och på annat håll), vilka krafter som är inblandade etc. Och faktiskt förstå att USA och dess underhuggare har åkt på tidernas nederlag i Syrien, och att detta spiller över på andra länder. Och att det därmed kan finnas skäl för USA:s våldsapparat att sprida ut påståenden om terrorceller med inriktning på Sverige, även om bevisen är något klena … .

  Gilla

 3. En sak har man lärt sig genom åren! Att påstår USA något officiellt ska man utgå från att det är lögn och propaganda från gangsternationen som anser sig styra västvärlden. Nu försöker USA ta åt sig äran för att terroristerna förlorar i Syrien fast alla med lite inblick vet att det är Syriens militär som med hjälp av Ryssland gjort jobbet. Och denna propaganda torgförs av MSM och politiker i väst numera som sanning trots att det var USA, Saudiarabien, Israel med flera som såg till att IS växte sig starka i Syrien. MSM ljuger alltså folk rakt upp i ansiktet och tyvärr går folk på lögnerna eftersom de flesta är för USA-indoktrinerade eller för lata för att söka korrekt info. Tragiskt men sant…Benny

  Gilla

 4. Det ryska flyget lyckades bomba bort IS' kolonner med oljetankers ute i öknen på några månader. USA-flyget lyckades med att inte göra det så båda var väl framgångsrika i sina strävanden. Som det ser ut, med ett förlorat krig, så är väl USA:s enda möjlighet att vrida på propagandakranen och hävda att man är vinnare trots motsatsen.

  Gilla

 5. Jodå, USA jobbar efter devisen att ett \”förlorat krig är ju också ett krig\”. Och visst ligger det mycket i det, man får ju sälja vapen till i stort sett alla sidor och krigsindustrin blomstrar. Då är det ju inte så viktigt vem som vinner utan det viktiga är att krigen blir långvariga, helst oändliga, för det garanterar att USA:s viktigaste industrivaror dvs vapen har en marknad. Civila industrivaror från USA är sällan av sådan kvalitet att de går att sälja utomlands…Vapen är mycket lättare, man mer eller mindre tvingar vasallerna att köpa vapen från USA även om de många gånger är både dyra och dåliga. Det senaste är väl Sveriges köp av Patriot, ett system som är helt föråldrat och som aldrig fungerat särskilt bra förutom i propagandasyfte. Man lyckades lura i befolkningen i Mellanöstern att man kunde skjuta ner ålderdomliga Scud-missiler trots att man missade ca 90 % av Scud-missilerna. Ett bedrövligt resultat redan då och hade vi haft en försvarsminister som begripit något, eller varit påläst, så hade Patriot aldrig ens kommit upp på bordet.Benny

  Gilla

 6. Jag skulle tro att även om Hultqvist inte visste att Patriot är en skrothög jämfört med ryskt luftvärn så finns det kunniga personer inom militären som har upplyst honom om detta. Det här handlar, som jag uppfattar det, bara om att vräka in pengar i USAmerikanska industrier som tillverkar skräp som är svårt att sälja. Och det gör man för att ställa sig in hos en supermakt som är på snabb nedgång och snarare borde skys som pesten. Det svenska försvaret försvagas förmodligen genom den här affären.

  Gilla

 7. Patriot-missilerna är väl ett sätt att blidka USA utan att samtidigt hota ryssarna. Politikeradeln får väl något under bordet för detta, kanske blir \”senior rådgivare\” för Bank of America, likt Reinfeldt?

  Gilla

 8. Tja, det är frågan om ryssarna känner sig särskilt hotade av dessa kanske inte så högstående produkter (och det kan ju vara bra ur svensk synpunkt, om det nu hjälper i \”skarpt läge\”). Nu har en dansk och en norrman varit chefer för NATO. Kanske Hultqvist hoppas att en svensk kan få posten senare – han själv, exempelvis!

  Gilla

 9. Arma Sverige! Skulle Ryssland anfalla skulle de slå ut dessa Patriot-ramper på nolltid och sedan slå ut hela JAS-systemet innan det ens lämnat marken. Givetvis så har Ryssland inga som helst planer på att anfalla Sverige som numera har ett rykte som dysfunktionellt och kriminellt hie som lever på lånade pengar. Tyvärr kommer den dag då räntorna går upp och lågkonjunkturen sätter in. Då är det slut med bidragen till alla migranter, pengarna slut…ni kan tänka er själv vilken ökning av kriminaliteten detta kommer att medföra från en redan för EU-förhållanden katastrofal nivå. Politikerna som ställt till detta flyr landet precis som Rheinfeldt medan vi folket sitter med Svarte Petter, bokstavligen talat. Tror verkligen någon i politisk ledning på riktigt att Ryssland har planer på att invadera Sverige? Benny

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s