Sju streck på gammal benbit

Enligt nedanstående twitter har kinesiska arkeologer hittat ett stycke ben som någon människa kan ha ristat streck på för 110.000 år sedan. Detta kan tyda på viss intellektuell verksamhet, att människor börjar beskriva, fundera över och avbilda vad de ser omkring sig, och översätter det till abstrakta mönster. Tidigare så har Sydafrika gällt som det område där de äldsta spåren av sådan aktivitet hittats (73.000 år gamla spår enligt twitterfilmen) men processen kan ha börjat ännu tidigare i det som nu är Kina.


Sju streck på en benbit? – En stenåldersgubbe som tänker ”måndag, tisdag, onsdag …”? Hur som helst, Henan där han/hon fanns är området med rödmarkerad gräns på kartan nedan.

Det finns en viktig sak som skiljer östra delen av den Eurasiatiska kontinenten från den västra delen där vi bor. Östra delen var aldrig nedisad som Skandinavien och landet ner mot Alperna under senaste istiden. Östasien och Sibirien var isfria.

Ett exempel på det skrev jag om här på bloggen för tio år sedan: den över 3½ miljoner år gamla sjön El’gygytgyn i norra Sibirien. Under dessa isfria år har mer och mer slam lagrats på sjöbottnen. Forskare har tagit upp borrkärnor från alla dessa år ur bottenslammet och lärt sig mycket om klimatuvecklingen under årtusenden. – Men vad har detta att göra med benklottraren i Henan för 110.000 år sedan?

Bara en lös tanke: hittills har ”ut från Afrika-hypotesen” varit tämligen dominerande när man tolkat mänsklighetens utveckling i stora drag. Men kan det finnas andra tidiga vägar för kulturella framsteg, exempelvis från östra Asien, alternativt att folk började klottra på ben oberoende av varandra på vitt skilda håll i världen för cirak 100.000 år sedan?

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

4 reaktioner till “Sju streck på gammal benbit”

  1. Lämningar från en 110.000 år gammal kamrer som höll ordning på räkenskaperna. Det börjar bli allt mer accepterat att skrivkonsten uppstod för att hålla ordning på fodringar och skulder. En 110000 år gammal skuldsedel?

    Gilla

  2. 110.000 verkar lite väl tidigt för bokföring. Men det är klart, en stenåldersgubbe kanske satt och försökte räkna ut hur många gånger han måste klämma till med yxan för att så att säga göra upp räkningen med gubben i grannhyddan. \”En gång, två gånger, och … vad heter det sedan? vi säger många gånger, jag gör några streck till, och sen så …\” Jag gissar att det krävdes övergång till samhällen med fast odling och boskapsuppfödning för att riktiga räkenskaper skulle bli aktuella. Då är vi tillbaka 10.000 år max. Men astronomi kan ha fått folk att räkna tidigare förstås, och även rista ner sina observationer.

    Gilla

  3. Troligen så, men skulder och fodringar kan nog ha förekommit även hos jägare & samlar samhällen. Blodspenningar/skuld är väl en gamla företeelse för att undvika evig blodsutgjutelse mellan klaner/familjer. Någon ristade in vad som fanns i skuld/fordran, i vad det nu kan ha varit.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: