Indiska nationalister/chauvinister i Stockholm?

Den här banderollen hängde på Västerbron i Stockholm den 26 juli 2010. Ganska märkligt ur flera synpunkter: varför skulle indiska nationalister hänga upp en banderoll i Stockholm, och dessutom så att den bara syntes om man gick i Långholmsparken nedanför Västerbron? Hur som helst, åsikten att Kashmir ingår i Indien oavsett vad lokalbefolkningen anser har, eller har åtminstone haft, anhängare även i Stockholm.

Indien är ett från Kashmir till Kanyakumari påstås det. Det senare är Indiens sydspets. Den del av Kashmir som kontrolleras av Indien har länge haft specialstatus, men det har regeringen upphävt. Kashmirierna har inte blivit gladare för det, indierna har hela tiden uppträtt våldsamt i Kashmir men aldrig lyckats kuva motståndet, och det lär fortsätta.

På andra sidan Indien, på gränsen mot Myanmar/Burma ligger en annan, mindre delstat, som också har självständighetsrörelser: Manipur. Ett lokalt maoistiskt parti ingår där, och har eventuellt något samarbete med det stora maoistiska partiet i Indien, CPI(maoist). Gissningsvis anser maoisterna att det bara är bra att den indiska regeringen och krigsmakten får händerna fulla med ett Kashmir i uppror.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s