Lula fri!

När jag skrev föregående inlägg om Lula verkade det oklart om han verkligen skulle släppas ur fängelset, men strax därpå blev det helt klart. Han är ute, egentligen för att en domare funnit att han (och några tusen andra) har felbehandlats eftersom folk inte får låsas in förrän alla juridiska instanser har sagt sitt. Och Lulas fall har inte prövats på alla nivåer. Men jag undrar om Bolsonaro-regimen vågar ge sig på honom igen, åtminstone inte via juridiken. Andra metoder finns dock, så jag hoppas att Lula har en bra säkerhetsorganisation omkring sig.

”Lula är oskyldig” enligt banderollen. Verkar som en stor del av brasilianarna och latinamerikanerna tycker det också.

Somliga har dock andra åsikter, vilket Lula pekar på här: ”Jag trodde aldrig att sätta en tallrik med mat på en fattig mans bord skulle skapa så mycket hat inom en elit som tröttnar på att kasta mat i soporna varenda dag.”

Ser hos Telesur att Pueblagruppen, en samling progressiva politiker från Latinamerika, har samlats i Argentina. Det finns säkert mycket att diskutera nu, med folkliga uppror och högerns/neoliberalernas kupplaner.  Allmänt bör väl de senare känna sig ganska oroade just nu.

Den tid förefaller vara över när folkligt motstånd kunde kväsas genom att kalla in USA:s marinkår eller att någon inhemsk militär körde upp några stridsvagnar till presidentpalatset. Tiderna förändras, nu försökte man knäcka den starka vänstern i Brasilien genom att slå juridiken i huvudet på dess starkaste ledare men lyckades bara temporärt.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s