Kamp för/mot karikatyrer

Länge har Joseph Schumpeters A History of Economic Analysis stått oläst i hyllan. Men nu skall den bli läst tänker jag, trots att den är dels väldigt tjock, dels tryckt med blandade små och ofta väldigt små bokstäver! Hundra sidor ungefär har jag hunnit, så då är det bara dryga tusentalet kvar. Men skam den som ger sig! – Nå, förutom ekonomi så gör Joseph utflykter i historia, sociologi och lärdoms- och vetenskapshistoria. När han behandlar de heta striderna mellan medeltida skolastiker kommer följande observation som väl är giltig för alla tider – även vår (min översättning):

Det är så sant i vetenskapen som på annat håll, att vi kämpar inte för eller emot människor och ting som de är, utan för eller mot de karikatyrer vi gör av dem.

Numera kallas det väl ibland för att ”angripa halmgubbar”.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s