Nästan komiskt katastrofhot

Skånes sydvästspets, Falsterbonäset, hotas av den stigande havsnivån (och, antar jag, av att Skånes fastland sjunker). Detta har gjort att berörda myndigheter planerar en mur mot havet som skall skydda bebyggelsen.

Men varför ligger husen nere vid vattnet? Svt berättar att när det var en jätteöversvämning 1872 drabbade den inte så hårt, eftersom husen låg på högre ställen. Men nu är det andra tider: folk vill ha sina kåkar nästan ända nere i vattenlinjen!

Idag ligger rader av exklusiva villor precis i havsnivån.

Och då orsakar en skyddsmur vissa problem för folket i de ”exklusiva” villorna.

– Vi vill inte ha muren. Den kommer förstöra vår utsikt och är mycket märkligt placerad, säger Gunilla och Bertel Nathhorst till SVT.
Flera fastighetsägare och golfklubbarna driver istället en annan lösning, en längre och därmed dyrare yttre vall längs hela kusten. För då skyddas bland annat också golfklubbarna.
– Här finns unika kultur-och naturvärden. Om golfklubbarna översvämmas permanent kan vi inte spela golf längre, det vore katastrof, säger Peter Marcusson, ordförande i Falsterbo golfklubb.

Är detta komiskt? Eller kanske tragiskt? – Förr byggde folk vettigt, inte så gott som nere i vattnet vare sig det var hav eller floder som kan svämma över, men nu är det utsikten … härligt sjönära …

Och så är det naturligtvis en katastrof att inte kunna spela golf … suck. 

Då är det väl bara att strunta i att bygga något skydd, så kan folket i de fina villorna få hitta på något själva. De verkar ju ha resurser.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s