Fortsatt bloggbygge & Vitryssland

Bygget av den här bloggen fortsätter. Har fört över en hel del av länkarna till andra bloggar och sajter som fanns i gamla versionen av Björnbrum hit, och några till skall väl hit. Det som är lite tråkigt jämfört med gamla bloggen är att här kan man inte (tror jag i alla fall) lägga till lite mer info om vad som kommer upp på länkarna – det senaste inlägget, och hur länge sedan det skrevs.

Lukasjenka kanske är ute på väldigt hal is nu ..?

Det är ju viktigt att underbygga sina artiklar med länkar, men här tänkte jag utan källhänvisningar slänga ur mig lite om Vitryssland som bygger på vad jag läst på diverse icke redovisade platser de senaste dagarna, hoplagt med egna funderingar.

Lukasjenka vann förmodligen verkligen valet, med stöd främst från landsbygden och de äldre. Storstadsfolk och yngre har varit mer inriktade på oppositionen. Om utrikes krafter varit inblandade och försökt få igång en ”färgrevolution” så är det bland de senare som gatuartisterna kan värvas.

Lukasjenka har antagligen satt sig i en situation där han bränt broarna åt alla håll. Dels har han uppfört sig tveksamt mot Ryssland, dels är ”väst” nog inte så roade av att stödja honom på lite sikt. ”Väst” kan nog tåla gubben så länge han uppträder på ett sätt som Kreml uppfattar som oärligt, men skulle det leda till en fullständig brytning med Ryssland kommer nog Lukasjenka att försvinna i ett svart hål någonstans när han inte längre är till nytta.

En av de största offensiverna under andra världskriget hade täcknamnet ”Operation Bagration”. Den utspelades i stor utsträckning i Vitryssland, i mitten av 1944. Där buktade den tyska fronten ut österut på ett sätt som var besvärande för Sovjet, utbuktningen kallades ”den vitryska balkongen” (såg väl litegrann ut som en balkong) och utgjorde ett hinder för sovjetiska operationer både norr och söder om själva balkongen. Det löstes genom en enorm sovjetisk överraskningsoffensiv som rev ner balkongen, orsakade enorma tyska förluster och gjorde röda arméns marsch mot Berlin lättare.

Operation Bagration var uppkallad efter en georgisk general som gick över till rysk tjänst i början av 1800-talet. Kan detta operationsnamn bero av att en russofil georgier, herr Stalin-Djugashvili, 1944 satt som högste ledare i Kreml? Hur som helst, nu är det en annan sorts ledning i Ryssland, men en del problem är desamma vilken regering som än sitter i Kreml. Detta exempelvis att Vitryssland kan tjäna som genommarschområde för angripare västerifrån om man inte ser upp.

Vi får utgå från att Putin, Lavrov och Shoigu grundligt funderar över dagens situation. Då kan det ta tid innan något händer, men sedan kan det hända saker fort. ”Det tar tid för ryssen att kliva upp i sadeln, men sedan rider han fort”, lär något talesätt påstå. Och då gäller det att inte stå i vägen för kavalleriet.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: