På tal om lagerslavar

I följande film ses inte många människor, och definitivt inga lagerarbetare som springer med tungan som en slips runt halsen för att hinna med och hinna undan slavdrivarna. Det är ett (i stort sett) helautomatiserat lager i Kina.

Nu skall ju det beryktade Amazon, med sin erkänt illa behandlade personal på lagergolvet, dra in även i Sverige. En kommunalpolitiker i Eskilstuna tror (enligt SvD 2020-08-15) att det här betyder jobb. Det finns en tendens att pressade politiker tror det. I filmen hävdas dock att automatlagret jobbar fem gånger snabbare än mänskliga arbetare.

Man kan ju undra hur länge de här anställningarna i Eskilstuna lager, och andra lager för den delen, kommer att vara.

På sikt kommer dessa beryktade slavjobb hos Amazon försvinna, om företagets lönsamhetskalkyler säger att robotar är billigare och pålitligare och mindre benägna att protestera än människor bland lagerhyllorna. Det är så kapitalism fungerar: vinsten styr. Det är en långsiktig fråga som politiker bör fundera på och skapa förslag till lösningar. Om de inte gör det är risken uppenbar att kapitalet kommer med sina egna lösningar, och de kanske inte är så trevliga.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

2 reaktioner till “På tal om lagerslavar”

  1. Kina har en visserligen stor, men åldrande befolkning. Man riskerar brist på arbetskraft framöver, hur egendomligt det än låter. Då kan robotisering vara ett sätt att parera den bristen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: