Intressant fråga

”Sociala media” spelar givetvis stor roll för utvecklingen i Vitryssland. I en artikel i SvD 23/8 berättas om meddelandetjänsten Telegram som oppositionsgruppen Nexta använder för att sprida nyheter utanför statliga medias kontroll. Dessutom utanför internet, direkt till folks mobiler.

Men kanske det mest intressanta kommer allra sist i artikeln, med en viktig fast obesvarad fråga:

Det är oklart hur verksamheten finansieras. Nexta har ingen reklam och redovisar inga donationer. Både Stepan Putilo och Roman Protasevich [ledare för Nexta] studerar i Polen och fått stipendium av den polska staten.

Alltså: ledarna finns utrikes och med oklar finansiering. Man kan ju gissa. Och då på krafter som inte är särskilt intresserade av det vitryska folkets välfärd.

På tal om sociala media: sådant har ju använts förr, fast på enklare nivåer. Under kampen mot shahen smugglades ljudkassetter med tal av Khomeini in i Iran. I Kambodja var det också ljudkassetter, men då med tal av prins Sihanouk.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: