Som att prygla en död häst

Ja, man kan ju få intrycket av att Vitryssland-historien nu har gått in i ”prygla en död häst”-fasen. Det blir ingen ”färgrevolution”. Till skillnad mot Ukraina verkar vitryssen inte i gemen var särskilt russofob eller begiven på att bilda fascistiska kampgrupper som gärna tillgriper extremt våld. Det händer inte mycket – eller kanske inget alls – som gör att ett så kallat regimskifte och upprättande av en ny ”västvänlig” regim är troliga längre. Men det går ju inte bara att blåsa av kampanjen och säga ”ok, vi förlorade, vi ger upp”. Något sådant vore ju otänkbart.

Dock, Ryssland har som vanligt tagit det lugnt, men vidtagit åtgärder. Idag har ryske försvarsministern Shoigu åkt till Minsk för överläggningar, och en flerstatlig militärmanöver genomförs. Ryssarna väsnas inte så mycket, men de upplyser stillsamt om att NATO/USA bör vara försiktiga med vad man försöker göra i Vitryssland. Det är klart att någon tok i väst ändå försöker något, men ryssarna har definitivt satt ner foten och skruvat upp risknivån om ändå någon försöker med ”något”. Och vem vill starta ett krig som handlar om Vitryssland? Men lite trötta mediakampanjer kan ju fortsätta (= piska den döda hästen) ett tag till.

Tipset om det här besöket i Minsk, och länken till ryska nyhetsbyrån TASS, fann jag för övrigt hos den indiske veterandiplomaten Bhadrakumar, i hans twitterflöde. Hans blogg Indian Punchline har jag satt på länklistan här till höger. Väldigt ofta läsvärd vill jag påstå!

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: