Risken med att mobba

Risken med att vara en småtting i ett gäng av mobbare, en som står långt bak i massan och skriker och bär sig åt … men så visar det sig att mobboffret reser sig, börjar se hotande ut (= ungefär antyder att ”jag kan, och kommer att, försvara mig om ni inte lugnar ner er”), och plötsligt tittar på just dig!

Det är väl ungefär det som händer när Sverige (kan vi gissa efter påbud av högre makter) utestänger Huawei och ZTE från budgivning om 5G-utrustning. Men rimligen bör någon ha tänkt efter före, och insett att det kan bli konsekvenser. På Ericsson har man förmodligen gjort det.

Klipp från SvD 2020-10-22.

Notera vad Ekholm säger i klippet: Kina ligger vida före oss.

Här finns flera aspekter. Dels att Sverige är en liten marknad för Kina, men Kina är en stor marknad för Sverige/Ericsson. När femton procent av Ericssons försäljning går på Kina är det inte småpengar vi talar om. Kina står i stort sett för hela tillväxten i Ericsson just nu. Lägg till detta att det finns tillverkning, forskning och utveckling i Kina, och kineserna kan klämma till där också på något smart sätt om de känner för det. Kina ligger i framkanten är ungefär vad Ekholm säger, och då gäller det att hänga med om man inte vill halka efter.

Ericsson är ju ett producerande bolag, och vi kanske borde ta mer hand om sådana i en värld där det annars är finansmanipulationer som råder. Det är min reflexion, men åter till artikeln i SvD och vad Ericssons VD Börje Ekholm säger:

– Kina bygger ut 5G-näten extremt snabbt med en långsiktig strategi att bygga applikationer ovanpå dem. För oss är det oerhört viktigt att vi kan vara del av den utvecklingen…

Problemet för Sverige och Europa, enligt Börje Ekholm, är att medan vi i Sverige knappt hunnit börja nosa på 5G har Kina världens kanske mest ambitiösa plan för att bygga ut de nya supersnabba nätverken. Tack vare att de kommer att vara först med näten skapar de också förutsättningarna att driva teknikutvecklingen som utnyttjar 5G.

… precis som Sverige kunde vara med och driva utvecklingen av mobilappar för 4G, med företag som Spotify och Izettle, är det nu kinesiska och amerikanska företag som har en fördel när det gäller att utveckla applikationer för 5G.– Värdet av applikationer är mångdubbelt större än nätet i sig. Det ser Kina och de kommer att driva den här utvecklingen, säger han. Gång på gång under intervjun lyfter Börje Ekholm fram innovativa kinesiska företag som Alipay, som inte bara håller jämna steg med sina västerländska motsvarigheter, utan ofta är steget före.

Om man nu funderar lite på säkerhetsaspekten, som alltså inte tas upp i intervjun med Ekholm, kan frågan ställas: är det bättre med en motpart som avlyssnar dig och hotar dig även i ogjort väder, än en som avlyssnar dig men inte blir hotfull förrän du trampat denne på tårna?

Hur som helst: Ekholm ser Huawei både som konkurrent och samarbetspartner.

Huawei inte bara är en tuff konkurrent utan också Ericssons kanske viktigaste partner för att driva utvecklingen av 5G.

Det blir alltså både kamp och enighet, om vi skall ta upp ett begrepp som gamle ordföranden Mao använde. Dagens marknadskineser skulle kanske tala om en ”win-win-situation”. Visserligen kan Kina förlora en del på blockader från vissa västländer, men förlusten drabbar även de blockerande makterna. Mobbning lönar sig inte i längden. Inte om det är den kinesiska draken man larvar sig med.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s