På tal om Jan M: några bilder …

… tagna och illa framkallade av mig själv för länge sedan. Här har vi först en bildserie från första maj 1978, när Jan Myrdal talade på demonstrationens möte i Kungsträdgården i Stockholm:

Det här är några år senare, när situationen i Sverige och världen hade ändrats en hel del. Den radikala rörelsen från omkring 1970, som kanske hade haft sin höjdpunkt bara några år tidigare, var nu på utgående. Mötet 1980 hölls på Östermalmstorg, och sedan traskade de ner till socialdemokraternas möte i närbelägna Humlegården (jag gick hem).

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

6 reaktioner till “På tal om Jan M: några bilder …”

  1. Stämmer. Skarp observation! Det är Kalle H. Han var visst från Finland, men jag tycker att om satt på honom en rejäl sombrero hade han sett ut mer som en mexikanare. – Och jag tycker inte att mina egenframkallade bilder blev så bra, blev aldrig vän med den tekniken. Tacka vet jag nya fina digitalkameror och datorbearbetning av bilderna! Men man får man väl betrakta de här bilderna som historiska dokument trots bristerna.

   Gilla

 1. Telefonkiosker, och en butik som säljer egentillverkade väskor. Sverige var uppenbart en annan värld när jag gick på lågstadiet. Tror Kalle kom från det Finland som Tacitus skildrar i Germania: ”Finnarna är häpnadsväckande vilda och vederstyggligt fattiga; inga vapen har de, inga hästar, inga boningar. Till föda använder de örter, till kläder djurhudar, till nattläger marken. Sitt enda hopp sätter de till pilar, som de i brist på järn förse med benspetsar.” Men några år efter att du tog bilden tror jag han kunde köra till mötena i en ny BMV.

  Gilla

  1. Fick för mig att kolla nätet (nymodig metod att hitta uppgifter), och det visar sig att jag mindes rätt. Kalle H kommer från Oravais. Österbottning alltså. Sådana får man se upp för: ”knivjunkarna” var kända på sin tid. En del av min röriga släkt kommer för övrigt från samma område ungefär, utanför Vasa. Har nog bara pratat med honom en gång, måste ha varit för femtio år sedan. – Men gick det så bra med hans förläggerier att han hade råd med en dyr status-kärra?

   Gilla

  1. Jag trodde Mao räknades som ute på 80-talet. Visserligen gjorde bokförlaget Tranan ett nytryck så sent som på 90-talet (med efterord av Jan M.!) men det var ju i värsta liberalepoken. Ärligt talat tror jag nog att lite porr är mer oberoende av förhärskande politiska konjunkturer, och därmed lättare att ta in lite kosing på!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: