Minkarnas hämnd?

Så här avslutas en debattartikel i SvD idag 11/11 2020. Professorerna i infektionssjukdomar, Gisslén och Olsen skriver:

Spridning av coronavirus bland minkar utgör ett varnande exempel inte bara för minknäringen, utan för djurhållningen generellt. Industriell djurhållning där ett stort antal individer trängs samman på små ytor kan fungera som reservoarer för andra virus och bli grogrund för nya epidemier eller i värsta fall pandemier. Det finns ett flertal historiska exempel på detta, till exempel där i grunden ofarliga influensavirus från vilda fåglar introducerats till tamdjur varefter de förändrats så mycket att de kunnat smitta vidare till människa.

Det är nu hög tid att dra lärdom och inse att de industriella djurfabriker vi har byggt upp i vårt moderna samhälle inte bara är problematiska ur ett djurskyddsperspektiv utan också innebär ett stort reellt hot mot folkhälsan.

Att djurhållning i stor skala kan medföra att sjukdomar förs mellan människor och djur är väl ingen nyhet, men det förtjänar nog att påpekas igen.

Sedan kan man ju notera, i samband med minkar, det förskönande uttrycket ”avpälsning”. Det låter ju trevligare än att säga att man dödar minkarna och drar av skinnet, men i sak är det samma sak. Vad gör man med den ”avpälsade” minken – eldas den upp, blir hund- och kattmat, eller något annat? Om virus hoppar från människa till mink, och minken därmed bidrar till att skapa ett ännu kraftfullare virus som återgår till människan, skulle man ju kunna kalla det för minkarnas hämnd.

Jag undrar i detta sammanhang: är det så många som går i minkpäls numera?

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s