Kina och dansande bord

Om man tittar i Ivan Bomans översättning av Marx Kapitalet I, utgiven av Clarté och Cavefors 1969, och fotnot 25 på sidan 62, så står det följande:

Man erinrar sig, att Kina och borden började dansa, då den övriga världen tycktes stå still …

Det här krävs nog lite ytterligare förklaringar, och det hittar vi på sidan 687 tack vare tidigare utgivare av Kapitalet:

Efter nederlaget för 1848/49 års revolution hamnade Europa i en period av den svartaste politiska reaktion. Under det att Europas aristokratiska och även borgerliga kretsar tjusades av spiritismen, i synnerhet borddans, uppstod i Kina en mäktig antifeodal befrielserörelse, i synnerhet bland bönderna, en rörelse som gått till historien under namnet Tai-ping-revolutionen.

Just det. Medan Europa degar ned sig i pessimism, intellektuell och kulturell träskvandring, vidskepelse, religion, högerextremism … så jobbar Östasien och Kina vidare utan att förtröttas. Ett färskt twitter meddelar följande:

President #XiJinping: China will ”favorably consider” joining Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP). #APEC2020

Alltså: det räcker inte med att Kina fått 14 andra stater – de tio i ASEAN och fyra till – att skriva på det enorma frihandelsavtalet RCEP, man är beredd att utveckla sitt medlemskap i APEC också. APEC betyder ”Asia-Pacific Economic Cooperation” och omfattar ett stort antal stater runt Stilla havet.

Som synes av den här kartan (hämtad härifrån) är det ingen liten samling stater som är med i APEC.

I Sydamerika är Chile och Peru med. Kinas handel överhuvud taget med kontinenten utvecklas starkt. USA och Kanada kanske får betraktas som mer tveksamma medlemmar, särskilt med tanke på att den ena alltid vill bestämma allt, och den andra är mer eller mindre vasall till bestämmaren. USA släpar efter Kina, och det man kan göra nu verkar mest att försöka lägga krokben för en framgångsrik konkurrent.

Hur som helst: Sverige ligger ju vid fel hav och kan inte ansluta sig till något av dessa handelsblock, men man får hoppas att vår utrikesförvaltning inte bara sitter och väntar på order från Washington, utan självständigt granskar utvecklingen omkring Stilla havet och vad den kan betyda för Sverige. Eller sitter man i palatset vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm och ägnar sig åt spiritism, borddans och annan vidskepelse, alltmedan smarta kineser hela tiden går framåt med raska steg?

Som jag citerat tidigare: ”Hundarna skäller, men karavanen drar vidare.” Jag såg att Ericssons VD är oroad för utvecklingen. Det borde han vara. Hur oroade är våra ansvariga politiker och tjänstemän?

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s