Reklam för kvantdatorn?

Här är några teckningar som nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua) hade i sitt twitterflöde för några dagar sedan. Man börjar med att tala om vad ”kvantum” inte kan göra.

OK, det här var struntprat och bluffar, nu övergår vi till vad kvantdatorn verkligen skulle kunna bidra till:
Är det Schrödingers katt som tittar upp ur lådan?

Att kineserna jobbar framgångsrikt med kvanttekniken är väl känt. Tekniken och fysiken förstår jag mig inte på, men det finns en viktig sak att notera: en kvantdator lär vara oerhört snabb med att arbeta med mängder av operationer samtidigt. Det leder till tanken att det här är den maskin som kommer att göra en modern planekonomi hanterbar: uppgifter om vad som händer i ekonomin kommer att vara tillgängliga i realtid, vilket möjliggör snabba beslut om korrigeringar. – Jag undrar om det är en tillfällighet att de här roliga teckningarna kommer just nu, eller om det är ett nytt genombrott på väg i kvantdatorkonstruktionen och man gör lite reklam i förväg för det?

I det sammanhanget vill jag hänvisa till en gammal bloggpost om planekonomi. Den är från 2015 men, tycker jag, fortfarande läsvärd. Jag nämner kvantdatorn där i förbigående, men annars handlar det mest om hur man köper morötter (och annat) inom ramen för en planerad ekonomi. Jag hävdar att det inte är fråga om vi skall ha en sådan eller inte – frågan är vem som bestämmer över planeringen. Dagens ”vänster” verkar vara ointresserad av frågan.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s