Ökat ryskt-vitryskt samarbete

”Gröna gubbar” är sig ganska lika överallt. Men det här gänget skall, av flaggan att döma, vara vitrysk militär. Bild från ryska TASS.

Nyhetsbyrån TASS hörde man mycket av på Sovjet-tiden, och den lever tydligen fortfarande. Nu meddelar TASS att det militära samarbetet mellan Ryssland och Vitryssland formaliseras på en högre nivå. Man citerar en vitrysk generalmajor som är försvarsdepartementets ansvarige för internationellt samarbete, som meddelar att ett femårigt avtal har skrivits på avseende strategisk samverkan mellan de två staterna. Enligt generalen är Ryssland en strategisk allierad till Vitryssland.

I en annan artikel hos TASS citeras president Lukasjenka. Han säger, vilket låter rimligt, att det skulle vara en dödlig fara för Ryssland att förlora Vitryssland.

Upplägget känns reaktivt, snarare än proaktivt. Först när ”västs” framstötar blir besvärande orsakar det reaktioner i Moskva och Minsk. Nu verkar det finnas någon sorts alliansavtal, men tidsbestämt och kanske tveksamt från vitrysk synvinkel. Dock: ”väst” trycker på, och Lukasjenka har att välja mellan motstånd eller att lämna in. Nu kanske det blir motståndslinjen i alla fall.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: