Fördel med egna pengar

Ibland kan man se nyttiga diagram av den här sorten från Eurostat, EU:s statistiska byrå. Här har vi siffror för arbetslöshet omvandlade till kurvor. Den blå linjen visar arbetslöshet inom hela EU, alla medlemsstater, 2008-2020. Men sedan har vi den röda linjen som endast omfattar de medlemmar som använder euro €. Den ligger konsekvent över totalen för EU.

Vad betyder det? En rimlig tolkning är att de stater som har behållit sin egna valuta tycks klara av arbetslöshet bättre än de som använder euro. Det skulle kunna finnas tolkningar som är delvis annorlunda, som att flera stater i södra Europa använder € men samtidigt har en svag ekonomi. Om de hade haft sina egna pengar kvar i Italien, Grekland, Spanien hade de visserligen kanske ändå haft en svag hemmaekonomi, men de hade åtminstone haft vissa möjligheter att använda sina valutor för att i någon mån hålla ekonomin uppe. Liran hade exempelvis kunnat falla för att motsvara värdet på den inhemska ekonomin och understödja exporten. Nu måste man anpassa sig till en valuta som man inte äger, inte kontrollerar, och som inte är anpassad för Italiens behov.

Det var jäkligt bra att Sverige röstade nej till €. Det tyckte jag då, och det tycker jag fortfarande.

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s