Lite klipp om epidemin och marknadsliberal inkompetens

Det är mycket med viruseländet nu. Men en del görs i alla fall. Ovanstående visar att Kuba är på gång. Det uppmärksammas till och med i SvD idag:

Kubas läkemedelsmyndighet har godkänt ytterligare ett inhemskt covid-19-vaccin för slutfastester. Önationen, som har lång erfarenhet av att utveckla och exportera vaccin, är ett av få länder i regionen som inte har börjat vaccinera mot covid-19 än, eftersom man räknar med de inhemska vaccinen.

Vad kan följa på detta? – Nya liberala hatutbrott mot Kuba kanske?

I samma dagens SvD hittar man följande förklaring av en forskare till varför England lyckas så bra med vaccinering, medan rubriken säger: ”Därför halkar EU efter i vaccineringen”:

– Storbritannien fick ett försprång, då de var först med att godkänna ett vaccin. Avtalen mellan länder och läkemedelsbolag är ju sekretessbelagda, men det verkar som att de kanske varit lite bättre på att skriva avtal på ett sätt som är bindande, till exempel med Astra Zeneca. Dessutom utvecklades vaccinet i Oxford. De har hela linjen, från forskning till produktion, i Storbritannien, säger Farshid Jalalvand.

Just det, observera det sista: De har hela linjen, från forskning till produktion! Det måste ju vara viktigt att kunna kontrollera hela processen från ax till limpa när det blir kris! Tyskarna börjar bli desperata över EU:s hantering av vaccinanskaffningen:

Om inte EU växlar upp vaccindistributionen är Tyskland öppet för att köpa in det ryska Sputnik V, som ännu inte är godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Det säger landets hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn.

Detta var också SvD idag. Men låt oss gå till gårdagens tidning, där 1½ sida ägnades åt frågan varför Sverige hade, men avvecklade processen ”från ax till limpa” vad det gällde medicin- och vaccinframställning. Redan rubriken pekar ut en skyldig: En dos Carl Bildt räcker inte långt.

Nere i texten kommer en precisering som mindre pekar på individer och mer på bristfälligt tänkande.

Vi har ingen svensk vaccinfabrik.

Fast vi kunde ha haft en.

Hur kunde det komma sig? – Jo, fram till 1990-talet hade Sverige något som hette Statens bakteriologiska laboratorium SBL. Där kunde man köra processen ”från ax till limpa” vad det gällde mediciner och vaccin. En klar nationell tillgång måste man säga. Men inte i dåtidens nyliberala svärmeri. SBL skulle bort! Några SBL-are skrev en bok om det:

Statens bakteriologiska laboratorium var en vaccinfabrik. Absolut. Det var också en kyrka där mikrobiologer, djurskötare, virologer, ingenjörer och epidemiologer dyrkade modernismen.

Åtminstone om man får tro den där boken som de skrev 1993 för att den jävligt inkompetente Carl Bildt – så säger de inte rakt ut, men det är vad de vill framföra – fick för sig att lägga ner alltihop i övertygelsen att marknaden skulle klara saken bättre. Argumentet att det var snudd på korrupt att en och samma statliga institution utvecklade, tillverkade, sålde och kvalitetskontrollerade vacciner klarade laboratoriet inte av att bemöta.

Allting styckades och skingrades. Vaccintillverkningen såldes till privata bolag. Det andra – forskningen och tillsynen – gled i väg i olika riktning.

Verkligen genialt. De fjuniga ungliberalerna (och äldre inte fullt så fjuniga, men av samma skrot och korn) hade ju naturligtvis rätt eftersom marknaden har alltid rätt. Konstigt att det slagordet inte hörs så mycket numera, förresten … Nåja, det finns åtminstone vissa ljusningar, åtminstone enligt SvD idag:

Svenska bolag redo att tillverka Sputnik V

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s