”Långsam-TV”

Eller som det heter på nysvenska: Slow television. Den 15 april är det meningen att vi skall börja kolla på älgar som möjligen kan simma över Ångermanälven om de känner för det. Och är det inget som händer i skogen kan vi koppla av och lyssna till bruset från älven eller kvitter från någon fågel. Dag ut och dag in.

Men redan nu finns det en häftig långkörare från Island. Här är länken till isländska TV:s kamera som bevakar vulkanutbrottet i Geldingadalir. Ibland sprutar det mycket, ibland lite mindre, men lavan kommer hela tiden, och lavafältet nedanför kratern blir allt större. Ofta är det klart väder, men det kan komma snöväder som gör att allt blir vitt. Ibland ser man människor och flygplan också. Men i stort sett är det ”slow”.

Så här kan det se ut. Häftig, eller hur!
Så här såg det ut när ett gäng älgar stod i Ångermanälven förra året och verkade fundera över riktningen i livet.

Nyss sas det på radionyheterna att den där vulkanen kan fortsätta att spruta lava i årtionden framåt. Förra gången den var aktiv (för åttahundra år sedan om jag minns rätt) höll den igång i trettio år.

Beträffande älgarna så tyckte jag de var lite tröga förra året. Ibland verkade det ju vimla av dem i skogen, men inte mer än drygt trettio (om jag minns rätt) hoppade i och simmade över. Det var några renar där också, men de stod inte i strandkanten och funderade, utan simma raskt och energiskt över. Man kanske måste hjälpa älgarna på traven lite grann. Tänk att en utsänd från TV smyger fram till en älgfamilj (älgko och ett par osnutna kalvar som hon ännu inte gett respass) vid älvstranden …

TV-mannen: Nå, är det inte dags att simma över, det är väl bra badväder idag!

Älg: Nä, det är för kallt i vattnet, och en massa is kvar.

TV-mannen: Ni nekar alltså att simma.

Älg: Det kan du skriva upp!

TV-mannen: Jahapp, tillåt mig då att presentera min nya fina älgstudsare, Moose Killer Special Machine Gun …

Älg: Jag tror vi hoppar i nu … tallplantorna är säkert mycket bättre på andra sidan!

(Ett annat, lite tråkigare alternativ, är väl att tipsa älgarna om andra vägar att gå över älven. Går de en ganska kort sträcka norrut kan de passera över en bro och kanske skrämma slag på några bilister, och en kort sträcka söderut om deras normala simställe finns en kraftverksdamm som kan vara trafikabel för älgar.)

Författare: bloggarbjorn

Många foton på bloggen är tagna med Canon IXUS fickkameror samt Nikon D3100, och på senare tid Nikon P900, samt en Xiaomi-mobil. De äldre bilderna som jag lägger upp (oftast svartvita) är mest från 1970-talet senare del, tagna med en Minolta SRT101, samt några med kameror från pre-digital tid vars märke jag glömt. Enstaka teckningar och målningar får slinka med också. För närvarande uppdaterar jag normalt bloggen var tredje dag. Händer det något sensationellt blir det tätare uppdateringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: